Vojenská policie má nového šéfa. Stal se jim zkušený policista, plukovník Jiří Roček

Ministryně obrany Jana Černochová vedla do funkce nového náčelníka Vojenské policie (VP) plukovníka gšt. Jiřího Ročka, který byl jmenován v úterý 28. února. Roček vystřídá dosavadního náčelníka VP plukovníka gšt. Otakara Foltýna, který požádal o uvolnění z funkce.

„Nový náčelník Vojenské policie je zkušený velitel, jsem přesvědčena, že se vypořádá se všemi výzvami a bude pokračovat v prohlubování spolupráce s Armádou ČR a stabilizuje Vojenskou policii,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Připomněla a ocenila práci odstupujícího náčelníka VP plukovníka gšt. Otakara Foltýna, mj. zvládnutí předsednictví ČR v Radě EU, spolupráci s Armádou České republiky a v neposlední řadě misi v Kosovu nebo chystané vyslání expertů do týmu vyšetřujícího válečné zločiny na Ukrajině.

„Budu pokračovat v nastaveném trendu s prioritou podpory ozbrojených sil, primárně AČR jak v České republice, tak i v zahraničních operacích. Budeme pokračovat v obnově techniky, zbraní, materiálu, zintenzivnění výcviku a zaměříme se na nábor nového personálu,“ řekl nový náčelník VP Jiří Roček.

Ministryně obrany v souladu se zákonem o Vojenské policii projednala změny ve vedení VP a záměr jmenovat nového náčelníka ve výboru pro obranu Poslanecké sněmovny v úterý 28. února.

Stávající náčelník Vojenské policie plukovník gšt. Otakar Foltýn předložil dne 16. února 2023 žádost o uvolnění z funkce dnem 28. února 2023.

Plukovník gšt. Ing. Jiří Roček působí ve VP od roku 2009, od května 2011 řídil ochrannou službu Vojenské policie a od dubna 2021 byl zástupcem náčelníka Vojenské policie. Od července 2008 do ledna 2009 působil jako velitel 13. kontingentu AČR v sestavě KFOR Společného operačního centra Ministerstva obrany, Kosovo Force.

V armádě slouží od roku 1991. Vystudoval Vysokou vojenskou školu PV ve Vyškově.