Rakouští vojenští piloti trénují náročné manévry

V následujících týdnech budou budoucí operační piloti Bundesheeru procvičovat vojenské letové postupy až se sedmi vrtulníky různých typů a čtyřmi letouny s pevnými křídly. Létají především v Horním a Dolním Rakousku. 

„Spolupráce vrtulníků je mimořádně složitá záležitost a vyžaduje intenzivní přípravu, a tedy i pravidelnou praxi. Tento ‚kurz taktiky vrtulníku‘ umožňuje letectvu zvládnout náročné procesy v široké škále scénářů ohrožení a nezbytné postupy v operacích Současná bezpečnostní situace v Evropě ukazuje, jak důležité je trénovat vojenské postupy a být tak připraven na mimořádné události,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Kdy a kam letí?

V období od 13. do 31. března 2023 budou v rámci „Kurzu taktiky vrtulníků“ létat ve všední dny kromě sobot transportní vrtulníky S-70 „Black Hawk“, Agusta Bell 212 a letouny s pevnými křídly jako PC-6 a 7. , zpravidla mezi 08:00 a 08:00 18:00 hod. V noci se nelétá.

Cílem je naučit budoucí piloty, jak létat takticky v různých výškách – včetně letu v nízkých hladinách – a při různých rychlostech. Start a přistání je na leteckých základnách Brumowski v Langenlebarnu, Vogler v Hörsching a Hinterstoisser v Zeltweg. Tento trénink zároveň slouží jako příprava na zahraniční cvičení „Hot Blade 2023“ v Portugalsku.

V Horním Rakousku se létá především v okresech Freistadt, Eferding, Linz Land, Rohrbach, Urfahr around, Grieskirchen, Perg, Steyr Land, Wels Land, Gmunden a v Dolním Rakousku zejména v okresech Waidhofen/Thaya, Retz, Horn , St. Pölten a venkov, Amstetten, Zwettl, Gmünd, Melk, Krems, okolí Tullnu, Hollabrunn, Mistelbach, Korneuburg a Mödling.

Je určeno použití detonační, značkovací, světlicové a signální munice. Občas se oranžový signální kouř používá k označení heliportů mimo kasárna.

Ať už doma nebo v zahraničí – kdekoli jsou rakouští vojáci nasazeni nebo pomáhají po katastrofách, jsou podporováni letectvem. Letci federální armády přepravují personál, materiál a techniku ​​na velké vzdálenosti nebo do vzdálených míst. Součástí úkolů letecké podpory jsou i průzkumné a spojovací lety. Pro větší mise v zahraničí má letectvo na místě pohotovostní zdravotnický vrtulník.

Vzdušná podpora

Sdružení letecké podpory s velením na letecké základně Vogler v Hörschingu provozuje několik typů vrtulníků, se kterými lze zvládnout celou řadu úkolů. Zatímco S-70 „Black Hawk“ je vhodný zejména pro přepravní úkoly a pomoc při katastrofách, „Alouette“ III se osvědčuje především v horách. OH-58 „Kiowa“ je ozbrojený lehký spojovací vrtulník. Agusta Bell 212 se používá především pro taktickou leteckou přepravu vojsk. První dva nové vrtulníky AW 169 Leonardo „Lion“ slouží letectvu od letošního roku.