Polským náborářům se daří. Ministr obrany Kosniak se setkal s kadety

Jsem velmi hrdý na kadety, kteří dnes složili přísahu. Moc vám za to děkuji. Jste naši hrdinové. Jste to vy, kdo dnes přijímá výzvu, stejně jako 25 000 mladých lidí, kteří procházejí vojenským výcvikem po celém Polsku v uniformovaných třídách – řekl Władysław Kosiniak-Kamysz, místopředseda vlády, ministr národní obrany.

V pátek (letos 16. února) se náčelník Ministerstva národní obrany zúčastnil v Gostynině slavnostního slibu studentů katedry vojenské přípravy.

Oddělení vojenské přípravy při Vzdělávacím středisku Gostynin bylo zřízeno 1. září 2023 na Střední průmyslové škole technické v profesi technik motorových vozidel. Studuje tam 26 kadetů. Patronátním útvarem je podle rozhodnutí ministra národní obrany 6. brigáda územní obrany Mazova. Kapitán Witold Pilecki – tato jednotka zajišťuje realizaci programu doplňkových vzdělávacích aktivit.

– Velice vám děkuji, že jste nám umožnili se dnes setkat. Když jsme vstoupili do tohoto sálu, když zazněla hymna naší vlasti. Když mladí lidé zpívají hymnu (…), máme takový pocit národní hrdosti, pocit hrdosti na další generace. Jsme v této štafetě generací a předáváme štafetu vlastenectví a lásky k Vlasti. Respekt. Chtěl jsem říci, že začínáte nejen své vzdělávání, nejen své velké dobrodružství, ale i velkou misi jménem Polské republiky. Žijeme v době, která od nás vyžaduje odvahu, přípravu a zodpovědnost. Těmito třemi rysy se musí řídit dnešní mezinárodní politika, naše činy, za které jsme v Polsku odpovědní předseda vlády a já. Polský raison d’état je bezpečnost

– řekl místopředseda Rady ministrů během ceremonie.

V souladu s vyhláškou byl studentům katedry poskytnut individuální balíček vybavení – včetně: uniformy (v souladu s technickými specifikacemi). Ve Vzdělávacím centru Gostynin byla také umístěna virtuální střelnice – pořízená v rámci projektu „Střelnice v okrese“.

– Vy kadeti budete průvodci mnoha svých vrstevníků v mnoha úkolech, které budou muset v životě splnit. Vy jste ti, kteří byli dnes poctěni důstojností nosit uniformu s bíločervenou vlajkou na rameni. Je to velká výsada, ale také velká povinnost

– řekl šéf ministerstva národní obrany.

Výcvik vojenské přípravy je na OPW poskytován formou doplňkového vzdělávání v souladu s Nařízením ministra národní obrany ze dne 21. května 2020 o výcviku v útvaru vojenské přípravy. Program je realizován školou v teoretické části a záštitou v praktické části. Školení je zakončeno 50hodinovým boot campem, který se koná na začátku vyššího ročníku studia.

Vicepremiér během svého pobytu v Gostyninu také oznámil, že ve městě budou v budoucnu dislokovány síly územní obrany. 

– Dnes jsme byli také v oblasti, kterou chce Krajský úřad, komunita Gostyninské oblasti, darovat polské armádě pro potřeby sil územní obrany. Zhruba 150 vojáků ze sil územní obrany zde bude moci stanovat, cvičit, připravovat se na plnění úkolů a v případě potřeby poskytovat pomoc.

– řekl šéf ministerstva národní obrany.

***

Od ledna 2020 mají střední školy možnost požádat ministra národní obrany o povolení ke zřízení OPW (Jednotky vojenské přípravy). Orgán provozující školu může požádat o povolení k provozování OPW v souladu s čl. 28a sekce 6 školského zákona.

Absolventi OPW mohou využít možnosti absolvovat 12denní základní výcvik, za který získávají další body při náboru na vojenské vysoké školy. V současné době u nás projekt OPW realizuje 376 středních škol, kde studuje 25 810 kadetů.