Ohlédnutí SVOS za veletrhem obrany IDEX 2023

SVOS Přelouč se v posledním únorovém týdnu zúčastnila 16. ročníku prestižního Mezinárodního veletrhu obrany IDEX 2021 v Abú Dhabí ve Sjednocených arabských emirátech. Přeloučská firma zde představila svoji produkci společně s dalšími českými zbrojařskými firmami v rámci národního stánku MPO ČR.

Mohu s uspokojením konstatovat, že naše mise na IDEX 2023 byla úspěšná a splnila naše očekávání,“ konstatuje Ing. Štěpán Černý, obchodní ředitel SVOS Přelouč, který se veletrhu zúčastnil. “I na tomto veletrhu jsme zaznamenali zájem návštěvníků o naše nová bojová vozidla MARS 4×4 HardTop osazené systémem RBS MSHORAD/SAAB a MARS 4×4 DoubleCabine s radiolokačním systémem GIRAFFE/SAAB. Přesvědčili jsme se v této souvislosti, že likvidace s nízkoletících cílů se stává prioritou pro mnohé armády světa. A jsme rádi, že ve spolupráci švédské zbrojovky SAAB Dynamics a naší společnosti SVOS vznikl nový moderní  protivzdušný system krátkého dosahu schopný splnit požadavky všech zákazníků z NATO i třetích zemí. Naši návštěvníci se mohli přesvědčit, že kombinace zbraňového systému RBS 70 NG a možností bojového vozidla MARS 4×4 poskytuje velmi efektivní schopnost mobilní protivzdušné obrany.”

S výsledkem spolupráce SAAB a SVOS se při návštěvě české expozice seznámil také předseda vlády ČR Petr Fiala, který si v doprocodu prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka prohlédl maketu bojového vozidla MARS 4×4 se systémem MSHORAD.

“Představili jsme návštěvníkům také další novinky nabízené naší společností,“ říká Štěpán Černý. “Konkrétně šlo pancéřované autobily Tyota LC 300, jejichž všestranné testování jsme ukončili v loňském roce. Prostřednictvím videí jsme pak návštěvníkům prezentovali další segmenty našeho portfolia, včetně vlastní výroby balisticky odolných skel.”

IDEX, který si 16. ročníkem připomenul 30. výročí od svého založení, je jednou z předních světových výstav, na které byly představeny nejnovější inovace a technologie v mezinárodním obranném sektoru. Výstavy se účastnili lídři v oboru, osoby s rozhodovací pravomocí, ministři, odborníci a specialisté z celého světa.

Mezinárodní výstavu a konferenci navštívilo na 130 tisíc návštěvníků z 65 zemí a představilo se na ní 1350 společností.