Bundeswehr na východním křídle NATO připraven k obraně

NATO vyvěšuje vlajku na svém východním křídle a podporuje své východoevropské spojence na pozadí ruské agrese zvýšenou přítomností mnohonárodních jednotek. Německo jako přední země a poskytovatel vojáků významně přispívá k efektivní obranné schopnosti a důvěryhodnému odstrašování v regionu.

Ozbrojený útok na jednoho člena NATO je útokem na všechny členy NATO. To říká článek 5 Severoatlantické smlouvy, který stanoví, že alianční partneři jsou povinni si v případě obrany poskytovat vzájemnou pomoc. Mnohonárodnostní formace NATO na východním křídle aliance ukazují, že vzájemná pomoc není jen naoko.

Důvody angažovanosti NATO ve východní Evropě spočívají v nezákonné anexi Krymu Ruskem v roce 2014 a v pokračující destabilizaci východní Ukrajiny v období, které následovalo. Válka proti Ukrajině, kterou Rusko začalo 24. února 2022, situaci ještě zhoršilo.

Na tomto pozadí NATO aktivovalo a posílilo stávající obranná a odstrašující opatření a zavedlo nová. Všechna opatření mají čistě obranný charakter a slouží k uklidnění východoevropských a jihovýchodních evropských členů NATO.

Odhodlání v alianci: znamení solidarity

Německo projevuje v alianci solidaritu a hraje klíčovou roli v misích NATO na ochranu východních spojenců. Do německého příspěvku proudí síly a schopnosti letectva, armády, námořnictva, základny ozbrojených sil a zdravotnické služby. Mnohonárodní bojová skupina NATO zřízená v Litvě v únoru 2017 jako součást posílené předsunuté přítomnosti je pod německým vedením. Bundeswehr v reakci na ruský útok na Ukrajinu opět výrazně navýšil počet nasazených vojáků a množství dostupného materiálu. Od března nebo září 2022 se do nového vylepšeného zapojil i BundeswehrVigilance Aktivity na Slovensku a v Litvě. Na Slovensku zajišťuje protiletadlovou jednotku a posílenou pěší rotu. V Litvě bude zřízeno rozšiřitelné velitelské stanoviště brigády.

Stojíme zde ve střehu a v obraně, odhodlaní bránit naši alianci. Nepohneme se ani o milimetr.

CHRISTINE LAMBRECHT, SPOLKOVÁ MINISTRYNĚ OBRANY

Poté, co v listopadu 2022 zasáhla polské území raketa, Německo nabídlo pomoc s ochranou polského vzdušného prostoru. Mimo jiné má být zajištěn systém protivzdušné obrany PATRIOT . Od té doby, co pobaltské státy vstoupily do NATO v roce 2004, letectvo přebírá mnohonárodní zabezpečení vzdušného prostoru Estonska, Lotyšska a Litvy v rotaci s ostatními zeměmi NATO a pravidelně poskytuje Eurofightery pro posílenou leteckou policii v pobaltských státech. Na letišti Ämari v Estonsku je v současnosti umístěno kolem 180 vojáků a pět zbraňových systémů Eurofighter . Také na vylepšené misi Air Policing South, spuštěnou v únoru 2022 krátce po ruském útoku na Ukrajinu na ochranu rumunského vzdušného prostoru, zahrnovalo letectvo pod vedením Itálie.

Síly rychlé reakce NATO (NRF Síly rychlé reakce NATO) je také součástí zajišťovacích opatření pro východoevropské spojence. Skládá se z přibližně 50 000 vojáků z pozemních, vzdušných a námořních sil, speciálních sil a podpůrných sil, jako je lékařská služba a logistika. Z toho Německo do konce roku 2024 poskytne kolem 14 200 vojáků. Německé síly jsou do konce roku 2023 zařazeny do nejvyššího stupně operační připravenosti, to znamená, že musí být nasaditelné do sedmi dnů. V reakci na ruskou agresi generál Tod D. Wolters ve své funkci vrchního velitele NATO v Evropě (SACEUR vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě) doby výstrahy pro všechny ostatní NRF Síly rychlé reakce NATO – Výkony sníženy ze 45 na 30 dní a VJTF Společná pracovní skupina velmi vysoké připravenosti (Very High Readiness Taskforce) Námořní, tj. mnohonárodní námořní jednotky přidělené k zásahovým silám, aktivovány.

Zdroj: Bundeswehr, foto: Bundeswehr/Pascal Warner