Veletrh IDEX nabídl zajímavé příležitosti pro domácí, obranný průmysl

Od 20. do 24. února se uskutečnil ve Spojených arabských emirátech i za účasti náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce veletrh obranných technologií a techniky IDEX 2023. Na jedné z největších světových výstav tohoto druhu se prezentují také téměř tři desítky českých firem zbrojního průmyslu. V regionu Perského zálivu představuje tento stát zajímavého partnera, už jen kvůli rostoucímu rozpočtu na obranu.

Veletrh IDEX se koná v hlavním městě Abú Dhabí každé dva roky a letos oslaví 30 let existence. Za tu dobu se stal jednou z nejvýznamnějších událostí tohoto druhu na světě. Jen letos na IDEX vystavuje 1350 firem z 65 zemí, počet návštěvníků přesahuje sto tisíc.

Mezi vystavovateli je také osmadvacet českých firem. Jsou mezi nimi ty, které se v SAE už úspěšně uchytily – TATRA Trucks, OMNIPOL, COLT CZ Group, Sellier&Bellot a AURA – i další, které by své produkty zdejšímu lukrativnímu trhu rády nabídly.

SAE představuje podle náměstka ministryně obrany nejzajímavějšího partnera v této části světa. „Tento stát má jeden z nejrozvinutějších a velmi ambiciózních obranných průmyslů v regionu Blízkého východu a okolí,“ upozorňuje Daniel Blažkovec.

V roce 2020 Abú Dhabí vydávalo při deseti milionech obyvatel 5,6 % HDP na obranu, což ve světovém žebříčku představovalo osmé místo. Rozpočet chce nyní ještě zvyšovat: Do roku 2025 by měl dosáhnout téměř 30 miliard amerických dolarů. Do Spojených arabských emirátů se moderní vojenský materiál mohutně dováží. V roce 2021 činila celková hodnota tohoto zboží více než 13 milionů eur, což SAE zařadilo na druhé místo po Izraeli.

„Možnosti pro české firmy jsou v dodávkách zabezpečovací techniky, radarové techniky, pasivních sledovacích systémů, komunikační techniky, lehkých zbraních a munice a IT služeb,“ vypočítává náměstek Blažkovec.

Sám na několika bilaterálních jednáních také české firmy podpořil: S přední emirátskou zbrojní firmou Calidus, která je mj. dodavatelem technologií pro armádu SAE, například vyjednal kontrakt malého rozsahu pro společnost Quittner&Schimek. Podnik, jenž sídlí ve Staré Pace, vyrábí konektory, kabeláže a elektrotechnické sestavy pro leteckou a obrannou techniku či jiné náročné aplikace.

Na IDEXu se dařilo i dalším domácím společnostem. Excalibur Army zde podepsal memorandum s firmou Resource Industries o dodávkách dvou stovek vozidel na podvozku Tatra pro vojenské a civilní účely. V rámci kontraktu dodá Excalibur Army také vyprošťovací a evakuační vozidla Treva-30.