I Rakousko posílá do Turecka své vojenské experty na pomoc

Armádní kontingent, který bude v Turecku po zemětřesení pátrat po přeživších, tvoří 82 mužů a žen: 70 vojáků, šest civilních armádních horských vůdců a šest civilních psovodů s pátracími psy.

„Naši odborníci ze složky AFDRU pro pomoc při katastrofách jsou k dispozici 24 hodin denně pro záchranné a vyprošťovací operace. Schopnost rychlého nasazení našich vojáků ukazuje, jak důležité je mít odborníky s potřebným know-how a potřebnými dovednostmi pro řešení extrémních situací.“ Mějte k tomu připravený materiál. Přeji všem záchranným složkám, které nyní létají do Turecka za záchranou lidí, vše nejlepší pro jejich náročnou misi,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Podle současných plánů je záchranná operace naplánována na zhruba deset dní. Element AFDRU Disaster Response Element je strukturován tak, že tři záchranné a obnovovací skupiny mohou být nasazeny na dvou samostatných vyhledávacích místech. Lékaři, logistici a hygienici z ozbrojených sil podporují záchranáře AFDRU v jejich nasazení.

Armádní jednotka pro pomoc při katastrofách

„Jednotka pomoci při katastrofách rakouských sil“ (AFDRU) je složkou pomoci při katastrofách rakouských ozbrojených sil. AFDRU byla založena v roce 1990 na základě zkušeností získaných při mezinárodních operacích při odstraňování následků katastrof doma i v zahraničí a od roku 1997 se přímo i nepřímo podílí na mnoha operacích. Kontingent se skládá z velitelského, zásobovacího a operačního prvku.

AFDRU je zřizována pouze v případě potřeby z dobrovolníků z řad aktivních a milicí a je v případě potřeby doplňována civilními specialisty, jako jsou například psovodi záchranářských psů. Odpovědnost za zřízení a vytvoření AFDRU nese velení obranného centra NBC v Korneuburgu.

Zdroj: Bundesheer