RECENZE: Jeden z nejlepších EDC nožů na světě Lasky L2

Každý správný muž, má mít v kapse nůž. Tak zní staré známé přísloví, se kterým můžeme jedině souhlasit. Nůž nás provází od nepaměti, je skvělým a nepostradatelným společníkem. Slovenský nožíř Ladislav Šánta, kterého nožířská komunita zná pod jeho značkou a přezdívkou Lasky nám poskytl nůž, který se vyvíjí a vyrábí přes dvacet let. Za ta léta prošel řadou změn a nejnovější verze, která je tvořená karbonem, čepelí z ocele Böhler N695 a pojistkou ze slitiny Titan GR5. Nůž před několika lety získal prestižní ocenění a zařadil se k nejlepším zavíracím nožům světa.

Označit něco za nejlepší na světě se zdá být značně subjektivní, nicméně v naší recenzi pochopíte, proč tento nůž, který v redakci intenzivně testujeme již skoro měsíc si označení zasloužil. Americký GEAR-Institute zařadil v té době značený Pteryx L2 mezi pět nejlepších zavíracích nožů světa. Je tomu téměř přesně osm let. A nůž je stále skvělý, možná lepší, jak pochopíte z naší recenze.

Na začátku stojí za to zmínit, kdo za modelem Lasky L2 stojí. Je jím samotný pan Ladislav LASKY Šánta ze Slovenska. Svému umění se věnuje desítky let, jeho nože se pravidelně umisťují na domácích i zahraničních výstavách na předních příčkách a kromě toho je i členem cechu německých nožířů – Deutsche Messermacher Gilde. Za své hovoří obrovské množství ocenění z domova i zahraničí, ale zpět k noži. L2 je vyvíjen a prodáván od roku 2002, tedy celých 22 let! Nicméně i zde byla celá řada úskalí. Mezi lety 2016 a 2022 Lasky spolupracoval s marketingovou agenturou, která sice dala noži krásnou krabičku, reklamu, označení Pteryx, pod kterým se dříve prodával, nyní L2, ale tato cesta byla ukončena v roce 2022.

Od té doby Lasky nůž vyrábí v řadě modifikací pod označením L2. Recenzovaný kousek je určený pro praváka (máte volbu, tedy na rozdíl od mnoha jiných nožů, Lasky se přizpůsobí), je s klipem, protože nošení v kapse klipem ven obzvlášť u tohoto modelu dává smysl, ale o tom později. Navíc oproti původním kouskům je tento vyroben z karbonových vláken. Takže je lehký, ale i velmi pevný, karbon se ani při větším tlaku nijak neprohnul, ale testem není cíl nůž zničit, to umí každý…

A proč zmiňujeme ono otevírání a nošení v kapse? Protože nůž je vybaven takzvaným HOOK-OPENING systémem. V praxi to znamená, že na čepeli je zub, díky kterému při vytahování z kapsy dojde k zachycení o kraj kalhot (džíny aj.) a rotaci čepele. Nůž tedy již při vytažení z kapsy je plně připraven. Chce to jen krátký trénink a při vkládání do kapsy klipsem ven umístění nože co nejblíže okraji kapsy pro inicializaci zmíněného ,,zubu“. Efektivní prvek, který je z našich zkušeností při správné manipulaci a tréninku rychlejší, než ,,tasení“ všemožných vystřelovacích nožů (Stiletto, Microtech, Mikov Predator…) a co víc, naprosto bezpečné. Nehrozí žádná inicializace v kapse, po které by pravděpodobně následovala cesta na nejbližší chirurgii… Jedním slovem geniální a ve společnosti přátel to jistě vzbudí pozornost.

Na videu ještě k původnímu noži v době spolupráce s reklamkou je vidět efektivní otevírání v praxi

A pobavme se ještě o konstrukci. Jak již bylo řečeno, nůž tvoří karbonové střenky, které jsou velmi lehké, ale i pevné. Samotná čepel je klasika z Německa, je vybavena drážkou pro konstrukční zpevnění, lepší penetraci. Lasky zvolil krásně matný povrch. Nůž přišel opravdu skvěle ostrý a ani po pár týdnech, řezání krabic, novin, prací v kuchyni, porcování masa se prakticky neztupil. Nicméně jeho nabroušení je okamžik. Ideální je keramická ocílka na dobroušení, zkušení mohou volit různé brusné systémy, jako je KMFS, Spyderco Triangel, nebo použít brusné kameny. Pojistka je z titanové slitiny GR5, kde je zaručena absolutní odolnost a stoprocentní aretace otevřeného nože, bez nebezpečí otevření, či zaklapnutí. Takzvaný liner lock systém je ověřenou klasikou. Faktem ale je, že by nás Lasky potěšil, kdyby zkusil třeba i axis, nebo back lock, ale nejsme si jisti funkčností s ohledem na systém otevírání. K dispozici pak je samozřejmě klip, který drží dva šroubky a ani se nehne, nůž v kapse drží opravdu skvěle.

Otevření je možné i méně efektně palcem, jde to docela dobře. Každá čepel má na sobě číslo, nůž je tedy očíslován, vybaven ražbou na čepeli výrobce, tedy LASKY, jinak zde nejsou žádné další rušivé nápisy. Po otevření si podle stylu úchopu a práce s nožem můžete zapřít palec o zdrsnění na onom háčku, další je na čepeli. V ruce nůž neklouže, ale vzhledem ke konstrukci se dá očekávat, že čurbes z kapsy si v noži odnesete a proto je dobé nůž podle potřeby vyčistit. A světe div se, konstrukce je tak dělána, že klidně snese oplach pod tekoucí vodou. Noži to neublíží a vy se nestrháte při rozborce nože. Nebylo by to snadné, šroubky jsou podlepeny Loctitem, spíš strhnete inbus. Za nás další skvělé řešení.

Jak již bylo zmíněno, nůž je vhodný na každodenní nošení (EDC) a používání ať již jste ve městě, či hledáte spolehlivého společníka do přírody. Velikostně jde o středně velký zavírací nůž. Zavřený měří 127mm, otevřený 225mm. Čepel je dlouhá 100mm, široká 3.8mm. To jsou slušné rozměry, většina zavíráků se dnes vyrábí do 90mm čepele. Zvládá bravurně všechny běžné práce, ale samozřejmě, je to zavírací nůž a proto páčení s ním je nejen nevhodné, je top přímo pitomost. Víme, že někteří testeři jdou až na hranici fyzických vlastností, lámou nože a nebo se diví, že při páčení opravdu prasknul, ale to opravdu dělat nebudeme a i vám to důrazně nedoporučujeme. I přes to, že nůž zvládá i takzvaný batoning, tedy zatlučení do dřeva a pomocí tlouku půlení polen, i toto je blbost a zavírák na toto opravdu nepoužívejte. Nárazy samozřejmě působí na mechanizmus, šroubky a nedělá to dobrotu.

Takže když si to vše shrneme, Lasky L2, nůž, který se vyrábí přes dvacet let je opravdu vychytaný kousek, který svojí cenou jistě není pro každého, v naší konfigurací stojí 490 euro, nějakých 12000 korun, ale na druhou stranu mnohé sériovky se této ceně s přehledem blíží. Zde máte nůž, který má duši a nese v sobě um svého tvůrce, pana Laskyho, respektive Ladislava Šánty. S čistým svědomím můžeme říci, že nůž vás rozhodně nezklame, když se k němu budete chovat tak, jak se má a nebudete vymýšlet nějaké hlouposti. Zničit jde vše. Práci zastane i v kuchyni, ale ruku na srdce, nejčastěji bude v kapse na cestách, v džínách, pomůže na čundru ořezat klacek, připravit špekáček, v kanceláři pak otevře obálky, z nudy rozřeže letáky, noviny, otevře balíčky z Wishe, Aliexpressu a Temu a stane se i terapeutickým prostředkem, když budete mít chvíli a nebude okolo vás nikdo, kdo by se mohl vyděsit. Ono totiž ono vytažení z kapsy, otevření a cvaknutí je velice zábavné!

Klady:

+odolnost

+použité materiály

+výbrus

+rychlé otevírání

+pojistka

+dílo, které je děláno s láskou na Slovensku přes dvacet let

+variabilita nošení (v kapse jištěno klipem, či v pouzdru, které je součástí dodávky)

+pro praváky i leváky

Zápory:

-pro někoho cena

Nůž zakoupíte ZDE. V nabídce jsou i další modely. Ale i doplňky, krabičky a tak podobně.