Polsko vycvičí a vybaví ukrajinskou jednotku na úrovni brigády

„V rámci nového podpůrného balíčku pro Ukrajinu jsem prezentoval naši polskou podporu, že do konce března budeme schopni vyzbrojit a vycvičit ukrajinské vojáky na úrovni brigád. Zařízení bude použito. Půjde o bojová vozidla pěchoty a tanky T-72,“ řekl v Ramsteinu místopředseda vlády Polska a ministr národní obrany Mariusz Błaszczak.

V Ramsteinu se šéf ministerstva národní obrany zúčastnil jednání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny, která sdružuje přes 50 zemí podporujících Ukrajinu.  O další polské podpoře Ukrajině šéf ministerstva národní obrany upozornil, že to bylo možné díky důsledně prováděné modernizaci polské armády.

„Podpora Ukrajiny je možná, protože jsme schopni poskytnout ekvivalent pro polskou armádu. Již existují korejské tanky K-2 a houfnice K-9. Letos bude další dodávka. Chybět nebudou ani tanky. Když k tomu připočteme kontrakt, který s ukrajinskými úřady uzavřela Huta Stalowa Wola na dodávku houfnic Krab, jedná se o ucelený projekt podpory Ukrajiny a zároveň modernizaci vybavení Polské armády,“ uvedl ministr.

Konference v Ramsteinu, které se zúčastnili zástupci více než 50 zemí a které předsedal ministr obrany USA Lloyd J. Austin, se zaměřila na zhodnocení současné vojenské situace na Ukrajině, projednala rozsah podpory pro ukrajinské ozbrojené síly a plány na novou, vybavenější armádu.

„Bylo to osmé setkání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny zde na základně Ramstein v Německu. Stejně jako předchozí setkání byla plodná, bylo dnešní setkání také dobrou diskusí mezi spojenci v širším formátu než NATO. Bavili jsme se hlavně o situaci na Ukrajině. (…) Mluvili jsme o hrozbách, které představuje ruská imperiální politika. Není pochyb o tom, že můžeme očekávat další útok na Ukrajinu. Je tedy nutné podpořit Ukrajinu, aby mohla úspěšně vzdorovat ruskému útoku,“ dodal Błaszczak.

„Polsko je lídrem v poskytování obrněných vozidel Ukrajině, výcviku ukrajinských ozbrojených sil a poskytování přístřeší ukrajinským uprchlíkům,“ řekl ministr obrany USA L. Austin

„Ve svém projevu jsem neustále zmiňoval, že vládce Kremlu se snaží znovu vybudovat říše zla. Ruské impérium, které se na Ukrajině určitě nezastaví a bude chtít jít dál. Musíme udělat vše pro podporu Ukrajinců, aby se válka nepřelila na území Severoatlantické aliance,“ dodal po jednání Błaszczak.

Šéf polského ministerstva obrany jednal také se zástupci 15 zemí, které používají tanky Leopard, které by mohly být v rámci širší koalice převedeny na Ukrajinu. K tomu uvedl:

„Mluvili jsme také s 15 zeměmi, které používají tanky Leopard. Mluvili jsme o vybavení Ukrajiny těmito těžkými tanky. To je důležité, protože 14 zemí, které se dnes scházejí v Ramsteinu, takové tanky má. Chceme vytvořit koalici zemí, které mají tyto tanky a které by mohly Ukrajinu těmito tanky vybavit. V této věci nebyla přijata žádná rozhodnutí. Máme naplánované další schůzky. Pravděpodobně nyní ve formátu videokonference. (…) Jsem přesvědčen, že tato koaliční budova bude úspěšná, stejně jako byl úspěšný převod systému Patriot na Ukrajinu.“

Zdroj: Ministerstvo národní obrany Polska