Ukrajinský ministr obrany jednal se Stoltenbergem o situaci na bojišti

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během setkání s ukrajinským ministrem obrany Rustemem Umerovem v Bruselu zdůraznil neochvějnou podporu Aliance Ukrajině.

Generální tajemník a ministr Umerov jednali o nejnovějším vývoji na bojišti a o naléhavých vojenských potřebách Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že se očekává, že zima zkomplikuje boje, Stoltenberg zdůraznil, že spojenci jsou odhodláni posílit politickou a praktickou podporu Ukrajině při její obraně proti ruské invazi. Generální tajemník zopakoval, že NATO bude Ukrajině poskytovat dlouhodobou podporu, aby ukrajinské síly byly plně interoperabilní v rámci NATO a ještě více se přiblížily Alianci.

Generální tajemník Stoltenberg a ministr Umerov rovněž diskutovali o cestě Ukrajiny ke členství v NATO a o reformním úsilí Ukrajiny. Stoltenberg zopakoval, že Ukrajina se stane členem NATO, až s tím budou souhlasit všichni spojenci a až budou splněny podmínky.

Rozhovory následovaly po zasedání Rady NATO-Ukrajina na úrovni ministrů zahraničních věcí, které se konalo minulou středu (29. listopadu 2023). Stoltenberg se s ministrem Umerovem setkal již dříve v září v Kyjevě a v říjnu během zasedání ministrů obrany NATO.