V Michalovcích spustili provoz na opravu ukrajinské vojenské techniky

V prostorách vojenského útvaru OS SR v Michalovcích se za účasti slovenské a německé generality oficiálně spustili provoz na opravu ukrajinské vojenské techniky, zejména té západní.

V provozu bude působit do šesti německých techniků, kteří budou opravovat techniku ​​západního původu, konkrétně například houfnice a protiletadlové systémy. Financování oprav zajišťuje německá strana, Slovensko poskytuje prostřednictvím OS SR prostor a přístup k elektřině a vodě.

Jak vyzdvihl ministr obrany SR Jaroslav Naď, „I tímto způsobem potvrzujeme svůj neochvějný postoj podpory Ukrajiny během jejího boje proti ruské agresi, protože opravy poškozené techniky jsou klíčovým elementem. Naše republika proto využila svou strategickou polohu a dostupné prostory, čímž poskytla další pomoc sousedovi a zároveň prohloubila bilaterální spolupráci s Německem, uvedl Naď.

S opravami, totiž souvisí také možnost prohloubení vztahů v oblasti oprav techniky vyráběné německými společnostmi. i tanků Leopard, které budou ve verzi 2A4 postupně dodávány na Slovensko.

Provoz na opravu ukrajinské techniky v Michalovcích vznikl na základě Memoranda o porozumění s federálním ministerstvem obrany Německé spolkové republiky. Prozatím se předpokládá provoz opravárenských kapacit v horizontu jednoho roku, přičemž další rozhodnutí budou záviset na vývoji situace na Ukrajině.

Zdroj: MOSR