Polští vojáci spolu se spojenci z NATO provádějí vojenský výcvik dobrovolníků

„Dnes není jen další část našeho programu „Vlak s armádou“, ale dnes trénujeme s NATO. Instruktoři, kromě vojáků Polské armády, jsou vojáci z armády Spojených států.  Je to den, který ukazuje naši cestu ke svobodě, ukazuje také naše úsilí a náš zájem o Polsko, aby bylo svobodné a rozvíjelo se. Aby se tak stalo, Polsko musí být bezpečné. Díky tomu, že posilujeme polskou armádu, zakládáme nové vojenské jednotky, díky tomu, že polská armáda početně roste, díky tomu, že je vybavena moderními zbraněmi, je Polsko bezpečné – řekl ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak během setkání s účastníky „Vlak s NATOv den vstupu Polska, Maďarska, Slovenska a Česka do NATO, 12. března

Vojenský výcvik pro civilisty v rámci speciální edice projektu „Vlak s armádou“ byl uspořádán u příležitosti 24. výročí vstupu Polska do Severoatlantické aliance. Kvalifikovaní vojenští instruktoři během jednodenního výcviku seznámili dobrovolníky se základy: manipulace se střelnou zbraní, pravidly přežití, bojem v těsném kontaktu, poskytováním lékařské pomoci a chováním při poplachu.

Ve speciální edici „Vlak s NATO“ některé lekce pro účastníky vedli vojáci spojeneckých sil, kteří denně slouží na polském území.

„Dnes se téměř 500 lidí přihlásilo do programu „Vlak s armádou“, který zde ve Wesole probíhá. Jedná se o jednodenní vydání, nejpočetnější, pokud jde o aplikace. Na jaře zahájíme třetí vydání našeho programu. V podzimní a zimní edici využilo našeho školení přes 11 000 lidí. Tento výcvik je zaměřen na výuku základních pravidel používání zbraní, pravidel první pomoci, pravidel přežití – např. zapálení ohně nebo úprava vody. Je tu také možnost získat dovednosti, tyto základní bojové dovednosti z ruky do ruky, základy sebeobrany.“

– zdůraznil ministr Blaszczak

Školení pro dobrovolníky jsou bezplatné a bezpečné – výuka probíhá pod dohledem zkušených vojenských instruktorů, často veteránů zahraničních misí. Je to dobře strávený čas a skutečné vojenské dobrodružství.