FOTOREPORTÁŽ Polsko buduje silnou armádu

„Válka, která probíhá na hranicích Polské republiky, agresivní ruská politika, snaha o obnovu ruského impéria je hrozbou nejen pro Polsko, ale pro celý svobodný svět. Nejlepší reakcí na tyto hrozby je budování obranných schopností polské armády. A tento proces důsledně probíhá,“ řekl místopředseda vlády a ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak.

V mořském přístavu Nowy Świat pozoroval Błaszczak za přítomnosti vrchního velitele polských ozbrojených sil prezidenta Andrzeje Dudy cvičení vojáků 16. mechanizované divize. v rámci taktického cvičení Zalew-23. 

Chceme, aby všechny typy polských ozbrojených sil, ale i důstojníci, cvičili tak, aby úroveň zabezpečení byla co nejvyšší. Viděli jsme reakci na teroristický útok. Jsme si vědomi hrozeb hybridních útoků (…) Vojáci polské armády budou cvičit tak, aby zajistili bezpečnost a odradili agresora. 

– poznamenal šéf ministerstva národní obrany. 

Prezident Andrzej Duda zase upozornil na důležitost oblasti cvičení Zalew-23. 

Jsme v přístavu Nowy Świat na tzv. kopání Visly. Tento úsek vodní cesty má strategický význam pro obranu hranic a území Polské republiky (…) Je nezbytné zlepšit dovednosti armády (…) Závěry z tohoto cvičení budou využity pro další akce. 

– řekl šéf polských ozbrojených sil. 

Taktické cvičení s Pk. ZALEW-23 bylo zaměřeno na provádění operací v Gdaňském zálivu, průzkum polských hranic v oblasti laguny Visla a reakci na hybridní hrozby ve spolupráci s WOT, policií a pohraniční stráží. 

Máme mnoho příkladů moderních zbraní, které jsou již ve výzbroji polské armády. Tento proces začal v roce 2015, kdy prezident Andrzej Duda nastoupil do úřadu, kdy začalo vládnout Právo a spravedlnost. Tento proces bude probíhat důsledně, protože naším cílem je zajistit bezpečnost naší vlasti (…) Rád bych ještě jednou poděkoval panu prezidentovi, veliteli ozbrojených sil za jeho přítomnost a za podporu, kterou poskytuje našim činnosti na denní bázi (…) k posílení polské armády. 

– řekl místopředseda vlády M. Błaszczak. 

Hlavním cílem cvičení bylo prokázat schopnost jednotek a jednotek 16. mechanizované divize reagovat na vojenské i nevojenské hrozby z moře s využitím nové vodní cesty v pohraniční oblasti na Vislské laguně.

Cvičení je velmi důležité pro budování interoperability, spolupráce mezi spojeneckými silami a silami NATO. Viděli jsme techniku ​​Spojených států (…), ale i britských, rumunských a chorvatských vojáků, jak cvičí společně s vojáky z 16. mechanizované divize, konkrétně z 15. brigády. Cvičí každý den, aby zajistili bezpečnost naší vlasti, ale i celého východního křídla Severoatlantické aliance

– řekl šéf ministerstva národní obrany. 

Cvičení se účastní 2500 vojáků z jednotek pozemních sil, námořnictva, inspektorátu podpory ozbrojených sil, WOT a spojeneckých sil, které jsou součástí NATO Battalion Battle Group. Do cvičení je navíc zapojeno asi 500 jednotek bojové techniky a logistické podpory.