Mezinárodní cvičení Cyber Coalition prověřilo schopnosti kybernetické obrany Aliance

Skončilo největší každoroční cvičení kybernetické obrany Cyber ​​Coalition 2022, do kterého se zapojilo více než 1000 kybernetických obránců z 26 členských států NATO, pozváno bylo ale i Finsko a Švédsko, stejně jako Gruzie, Irsko, Japonsko, Švýcarsko, zástupci Evropské unie a účastníci z akademické obce. Letošní ročník se konal v estonském Tallinnu.

„Nejlepší na tomto cvičení je míra spolupráce,“ řekl Charles Elliott, ředitel cvičení Cyber ​​Coalition 2022, United States Navy. „V návaznosti na úspěch tohoto roku začleníme do příštího roku více zkušeností z reálného světa,“ dodal.

Každoroční cvičení Cyber ​​Coalition vedené Velitelstvím spojeneckých sil NATO pro transformaci testuje a školí kybernetické obránce z celé Aliance v jejich schopnosti bránit NATO a národní sítě.

Cyber ​​Coalition 2022 je perfektním místem pro experimentování, řízení kyberprostorové války a rozvoj schopností. Používá se mimo jiné k testování a ověřování konceptů, požadavků na zachycení nebo zkoumání vznikajících a ničivých technologií na podporu vojenských operátorů a velitelů. Experimentální kampaň Cyber ​​Coalition 2022 zahrnovala experimenty s využitím umělé inteligence k boji proti kybernetickým hrozbám, se standardizací kybernetických zpráv pro podporu sdílení informací a s využitím kybernetické inteligence k informování o situaci v kyberprostoru. Experimentální kampaň Cyber ​​Coalition je koordinována Velitelstvím spojeneckých sil pro transformaci a vedena každoročně ve spolupráci se zúčastněnými stranami z organizací NATO, národů, průmyslu a akademické obce.

Cyber ​​Coalition 2022 je založena na náročném, realistickém scénáři, kde se silný aktér hrozby snaží kompromitovat misi NATO prováděním pokročilých a sofistikovaných kybernetických operací. Tyto operace spouštějí koordinaci a spolupráci zúčastněných kybernetických obránců NATO, spojenců a partnerských zemí. Scénář pomáhá připravit kybernetické obránce na skutečné kybernetické výzvy, včetně útoků na kritickou infrastrukturu a narušení aktivit NATO během operací.

„Zlovolní aktéři se snaží degradovat naši kritickou infrastrukturu, zasahovat do našich vládních služeb, získávat zpravodajské informace, krást duševní vlastnictví a bránit našim vojenským aktivitám. Spojenci se zavázali chránit svou kritickou infrastrukturu, budovat odolnost a posilovat svou kybernetickou obranu. Budeme pokračovat ve zvyšování naší ochrany před takovými zákeřnými kybernetickými aktivitami v budoucnu a vzájemně se podpořímepři odrazování, obraně a čelení celému spektru kybernetických hrozeb, včetně zvážení možných kolektivních reakcí,“ řekl vrchní velitel spojeneckých sil pro transformaci, generál Philippe Lavigne.

Zdroj: NATO