Třetí kolo vyjednání mezi Českou republikou a USA o DCA

TISKOVÉ ODDĚLENÍ

MINISTERSTVA OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY

Datum: 10. listopadu 2022

Téma:  Třetí kolo vyjednání mezi Českou republikou a USA o DCA

Za účasti vyjednávacích týmů obou zemí se v Praze ve dnech 3. a 4. listopadu konalo třetí kolo vyjednávání textu „Dohody mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany“ (Defence Cooperation Agreement, DCA). První kolo vyjednávání se uskutečnilo v červnu a druhé v září tohoto roku.

Během třetího vyjednávacího kola projednali zástupci ČR a USA celý návrh Dohody. Výsledkem je shoda na pracovní úrovni. V následujících týdnech proběhne doladění několika zbývajících detailů a poté finální jazyková a technická úprava textu. Vyjednávání Dohody bude tedy možné dokončit do konce roku 2022.

Český vyjednávací tým vedený náměstkem ministryně obrany Janem Jirešem je složený z odborníků na jednotlivé tematické oblasti, a to zejména z ministerstev obrany, zahraničních věcí, spravedlnosti, financí, vnitra, životního prostředí, práce a sociálních věcí, dopravy a průmyslu a obchodu.

Dojednaný text Dohody nejprve schválí vláda ČR a následně ji obě smluvní strany podepíší. Pak bude předložena oběma komorám českého parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací a nakonec prezidentu republiky k provedení samotné ratifikace. Poté vstoupí Dohoda v platnost. Tento schvalovací proces by měl proběhnout v první polovině roku 2023.

Dohoda DCA, kterou s USA sjednalo již 24 členských států NATO. ČR je dnes jediným členským státem NATO ve střední a východní Evropě, který bilaterální dohodu o obranné spolupráci s USA nemá.

Dohoda umožní intenzivnější praktickou spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami, a to hlavně v souvislosti se zajišťováním obrany východního křídla NATO, logistickou podporou spojeneckých vojenských aktivit, posilováním vojenské infrastruktury, zvyšováním interoperability našich ozbrojených sil, vojenským vzděláváním a společným výcvikem a cvičeními.

Uzavření DCA tak vytvoří předpoklady pro další prohloubení spolupráce mezi ČR a USA v oblasti obrany, což je v kontextu ruské agrese na Ukrajině důležité jak pro bezpečnost naší země, tak pro efektivitu naší spolupráce se spojenci v rámci NATO.

odbor komunikace MO