Dělostřelci poprvé stříleli ze 152mm houfnic do moře

Vůbec poprvé v historii si jinečtí vojáci vyzkoušeli ostrou střelbu do moře. Neobvyklý výcvik proběhl v minulých dnech u města Klajpeda na pobřeží Baltského moře. Čeští dělostřelci jsou celý tento rok součástí mezinárodního úkolového uskupení předsunutých sil NATO.

Cvičení ve spolupráci s jednotkami Aliance se odehrávalo ve výcvikovém prostoru Kairiai. Dělostřelci stříleli ze samohybných kanonových houfnic vz. 77 DANA přes Kurskou kosu v jihovýchodním cípu Baltského moře na cíle vzdálené 9 kilometrů. Terče v podobě třímetrových nafukovacích balónů byly rozmístěny na hladině moře.

„Na přípravě, organizaci i provedení střeleb se podílelo i litevské námořnictvo, které vyčlenilo vojenskou loď, jež zajistila rozmístění cílů podle předem stanoveného klíče a dohlížela i na bezpečnost dopadové plochy,“ upřesnil zástupce velitele palebné baterie. 

Češi si vyzkoušeli střelbu do vody vůbec poprvé. „Byla to pro nás premiéra – v ČR není možné střílet na vodní hladinu a většina zahraničních cvičení se koná ve vnitrozemí. Dopadové plochy navíc ve většině případů spadají pod správu námořních jednotek a zorganizovat takové střelby je proto složitější,“ dodal.

Dělostřelci si během střeleb vyzkoušeli chování jednotlivých druhů zapalovačů dělostřelecké munice při dotyku s vodní hladinou, cvičení zároveň posloužilo jako výcvik dělostřeleckých pozorovatelů při vyhledávání cílů v nestandardním prostředí.

„Při určování dálek a pozorování výbuchů působí rovná a lesklá plocha jinak – nejsou zde význačné a orientační body. Cílem cvičení bylo také zjistit vliv meteorologických podmínek při střelbě z pevniny do moře a jejich vliv v čase a prostoru na plnění jednotlivých palebných úkolů,“ upřesnil velitel palebné baterie s tím, že pozorovatelé byli rozmístěni na Kurské kose i na lodi litevského námořnictva, kde výcvik částečně koordinovali a vyzkoušeli si i navedení palby z plavidla.

Podle vrchního praporčíka českého úkolového uskupení dělostřelečtí pozorovatelé dokázali určit cíle, vyžádat si palbu, odpozorovat výbuchy i za ztížených podmínek. „Cvičení ukázalo, že všechny prvky bojové sestavy jsou schopné splnit úkoly palebné podpory s cíli na vodní hladině. Výcvik kladně hodnotili i alianční vojáci, pro než to také bylo mnohdy poprvé, kdy naváděli střelbu děl do moře,“ uzavřel.