Letošní IDET bude srovnání staré a nové techniky

Na brněnském výstavišti se od 24. do 26. května 2023 uskuteční už 17. ročník mezinárodního zbrojního veletrhu IDET a ani letos na něm nebude chybět Armáda České republiky. Její expozice bude netradiční: Letos slaví 30 let a návštěvníci tak uvidí, jak se její technika a vybavení za ony tři dekády proměnily.

Čeští vojáci představí své vybavení v části pavilonu P a na ploše mezi pavilony P, F a M. Návštěvníci zde najdou jak starou techniku, kterou byla armáda vyzbrojena v roce 1993, tak i tu současnou. „Nejzajímavějšími exponáty bude tank T-72 M1, který bude umístěn hned vedle bojového Leopardu 2A4. Čtrnáct těchto tanků a jedno vyprošťovací vozidlo získala ČR od Německa darem za pomoc Ukrajině,“ představil v poslední době nejvíce sledovaný přírůstek ředitel expozice Armády ČR plukovník gšt. Jan Susekár.

Z nových akvizic budou na venkovní ploše k vidění také mobilní rušič STARKOM na podvozku Tatra či 3D radiolokátor MADR. Ke srovnání tu bude i kolový transportér OT-64 a Pandur a terénní automobil UAZ a vozidlo Toyota Hilux. „Z výzbroje vzdušných sil předvedeme vrtulníky Mi 171 a Mi 171ŠM, protiletadlový kanon 30 mm PLDvK a protiletadlový raketový komplet RBS-70,“ doplnil Susekár.

Modernizací prošly i systémy dalších druhů vojsk, které budou rovněž součástí expozice. Podle Susekára jde o systémy velení a řízení, logistiky, zdravotnického zabezpečení, simulační a trenažérové techniky včetně porovnání ručních zbraní a další výzbroje a výstroje.

„V expozici ručních zbraní budou vedle sebe vystaveny nejnovější modely útočných pušek BREN II, včetně příslušenství, a původní čs. SA vz. 58. Součástí vnitřní expozice budou také vitríny ukazující vývoj uniforem a výstrojních doplňků české armády za posledních 30. let,“ sdělil.

Součástí veletrhu bude i přelet armádní letecké techniky v podobě vrtulníků Mi 171 a Mi 24/35 a letadel gripen, Airbus a CASA.

Na letošním mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET se představí rekordní počet vystavovatelů: 551 firem z 29 zemí. Svou nabídku budou prezentovat mj. BAE SYSTEMS, CROY, CZECHOSLOVAK GROUP, Česká zbrojovka, e.sigma, Elbit Systems, EVPÚ Defence, IAI – Israel Aerospace Industries, Lockheed Martin, Nexter Systems, Saab Technologies. Chybět nebudou ani státní podniky LOM PRAHA, Vojenský technický ústav, Vojenský výzkumný ústav a VOP CZ. Veletrhu se zúčastní řada německých firem. Vystavovatelé přijedou i z dalších zemí: Francie, Indie, Itálie, Izraele, Japonska, Polska, Rakouska, USA, Švédska, Turecka, Ukrajiny nebo Velké Británie. Veletrh navštíví řada zahraničních delegací z celého světa.

Bezpečností veletrh IDET je ve dnech 24. a 25. května otevřen od 9 do 17 hodin. První dva dny je vstup umožněn pouze osobám starším 16 let. Informace o vstupenkách najdete zde: www.idet.cz