Vlak s NATO – Polsko posiluje výcvik civilistů

12. března se ve Wesoli uskuteční další část oblíbeného projektu „Vlak s armádou“ – tentokrát pod heslem „Vlak s NATO“. V den 24. výročí vstupu Polska do Severoatlantické aliance bude možné zúčastnit se speciálního výcviku v 1. obrněné brigádě, při kterém civilisty provedou vojáci spojeneckých sil NATO dislokovaní v Polsku.

Den je určený pro všechny, kteří se chtějí naučit základy vojenského výcviku a získat užitečné dovednosti. Díky tomu se můžou civilisté cítit jistěji a být připraveni v případě krize nebo ohrožení. Během osmihodinového výcviku kvalifikovaní vojenští instruktoři seznámí dobrovolníky se základy: manipulace se zbraní, pravidly přežití, bojem z blízka, lékařskou pomocí, chováním při poplachu a mnoha dalšími oblastmi.

Výcvik je bezplatný a bezpečný – výuka probíhá pod dohledem zkušených vojenských instruktorů, často veteránů zahraničních misí. Je to dobře strávený čas a skutečné vojenské dobrodružství v přátelské atmosféře.

„Předchozí ročníky projektu „Vlak s armádou“ byly velmi oblíbené. Během podzimní edice jsme natrénovali 4 tis. lidí a během prázdnin školení – 7 tis. ochotný. Přes 98,5 % účastníků prohlašuje, že školení splnilo jejich očekávání a že stojí za to se ho zúčastnit,“ uvádí tamní ministr obrany Blaszczak.

„Přihlásit se může každý ve věku 15 až 65 let (nezletilí se souhlasem rodiče/opatrovníka). Umožňujeme organizované skupiny skautů a střelců. Zajišťujeme pojištění a vojenskou stravu – nebude chybět jak tradiční hrachová polévka, tak skutečné dávky jídla používané v bojových podmínkách,“ dodává.

Polsku můžeme závidět, jelikož POKOS, který v Česku máme je trochu jiná liga…