VERA-NG, nástupce legendární Tamary dokáže odhalit i F-35

Pardubická ERA je výrobcem pasivního radiolokátoru, který je za dlouhá léta provozu dobře znám. Ve své výzbroji jej má i Armáda České republiky. Popíšeme si tento radiolokátor, který je nástupcem legendární Tamary a vysvětlíme si i jeho funkčnost a co to znamená multilaterace. Dokáže novodobá Tamara odhalit i letoun páté generace Lockheed Martin F-35 Lightning II, který má ve svém hledáčku i AČR? Odpověď výrobce je jednoznačná. ANO!

Pasivní sledovací systém VERA-NG je pokročilý systém kategorie PET (Passive ESM Tracker), který využívá principu rozdílného času příchodu signálu na několik v prostoru rozmístěných stanic (tzv. princip Time Difference of Arrival – TDOA). Tento světově unikátní systém slouží k detekci, lokalizaci, trekování a identifikaci vzdušných, pozemních a námořních cílů na základě analýzy signálů, a to jak pulsních, tak i spojitých.

VERA-NG poskytuje dlouhodobý přehled o dění v široké zájmové oblasti, a to i za hranicemi. Díky absenci elektromagnetického vyzařování je systém radiotechnicky neviditelný a nemůže být odhalen, takže umožňuje maximální ostražitost při zachování dobrých sousedských vztahů – „vidí a není viděn“. Navíc poskytuje strategické informace pro vojenské zpravodajství (Electronic Intelligence – ELINT) – sbírá, zpracovává a vyhodnocuje data pro národní referenční signálové databáze.

VERA-NG dle výrobce, firmy ERA Pardubice, představuje šedesát let zkušeností na poli pasivní radiolokace, které jsou nasazeny do boje proti moderním hrozbám. A to je skutečnost. Dlužno podotknout, že ani Tamara nebyla první, ve skutečnosti měla Tamara dva předchůdce a to jmenovitě Kopáč a Ramona. Všechny přístroje, včetně Tamary pracují na objevech pracovníka výzkumného ústavu Československé lidové armády Ladislava Pecha.

Ale zpět k technologiím. Vera-NG, tedy nová generace funguje na principech multilaterace, když to řekneme laicky, dokáže z prostředí využívat vln (TDOA, tedy multilaterace) a na základě pomyslného narušení tohoto prostředí vyhodnotit, co prostor narušilo, kde, v jaké letové hladině, v jakém směru, jakou rychlostí atp. Dokáže tedy odhalit i takzvaný, neviditelný letoun? Na tyto otázky se zeptáme v některým z příštích článků přímo zástupců výrobce, nicméně jak je známo, předchůdce to uměl, je i s ohledem na použité technologie velmi pravděpodobné, že i přes pokročilou technologii strojů páté generace, to možné je.

DOPLNÉNÍ přímo z ERA:

Dokáže zachytit i neviditelný letoun, včetně těch poslední generace? Odpověď zní ANO. 😊 Pasivní systémy totiž využívají k určení polohy a typu cíle signály vysílané letounem, takže opatření typu tvar a povrch letadla, které z něj činí tzv. neviditelné pro aktivní radary, na ně nemají vliv.
Lenka Reichová, ERA

Zdroj: ERA.aero