Rakouský Bundesheer cvičí hašení lesních požárů

Rakouské ozbrojené síly jsou od úterý na asistenčních misích ve Štýrsku: Po lesních požárech ve městech Großreifling a Hinterwildalpen pomáhaly místním hasičům hasit čtyři armádní vrtulníky. Rakouské ozbrojené síly podpořily civilní záchranné služby transportním vrtulníkem Agusta Bell 212 ve městě Großreifling a dvěma víceúčelovými vrtulníky Agusta Bell 212 a S-70 „Black Hawk“ v Hinterwildalpen.

Lesní požár v Großreiflingu byl uhašen; V oblasti Hinterwildalpen se stále používají dva vrtulníky Agusta Bell 212: jednotky hasičů jsou nasazeny s lanovými navijáky k hašení uhlíků. Hlavním problémem této operace je vítr, který ztěžuje hašení a přibližování.

„Federální armáda je vždy rychle připravena, když je potřeba. Naši vycvičení piloti spolu s civilními zásahovými složkami na místě pomáhají co nejrychleji zdolávat plameny. Našim vojákům přeji hodně štěstí a všem záchranným složkám hodně úspěchů v jejich poslání,“ uvedla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

VRTULNÍK V PROVOZU

S-70 „Black Hawk“ je víceúčelový vrtulník se dvěma motory, každý o výkonu 1940 hp. Tento pohon poskytuje vrtulníku vynikající schopnosti ve vysokých horách. S-70 může tuto schopnost využít zejména při provozu v horských oblastech. Abyste se nemuseli zdržovat na zemi ani za špatných povětrnostních podmínek (zimní podmínky), má tento model také systém odmrazování listů rotoru a ocasního rotoru. Vrtulník má cestovní rychlost 280 km/h, dolet 500 kilometrů a vnější zatížení vody na hašení je maximálně 4000 kilogramů.

Agusta Bell 212 je střední transportní vrtulník, má dvoulistý hlavní a ocasní rotor, dva turbínové motory, smykový podvozek, je přístrojově hodnocený a schválený pro celkem 14 osob. Vybavený lanovým navijákem (rychle sestaveným) a externím hákem umožňuje všestranné použití. Vrtulník má cestovní rychlost 162 km/h, dolet 420 kilometrů a vnější zatížení vody na hašení je cca 1000 kilogramů.