Stoltenberg jednal o bezpečnosti Evropy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v sídle NATO setkal s předsedou Parlamentního shromáždění NATO (NPA) Michalem Szczerbou, aby projednali klíčové otázky evropské bezpečnostní agendy a způsoby, jak udržet silnou spolupráci mezi oběma organizacemi.

Generální tajemník společně s prezidentem Szczerbou předsedal výročnímu setkání NPA se stálými představiteli v Severoatlantické radě v rámci programu pravidelných závazků mezi NATO a NPA. Na schůzích na úrovni výborů mají členové shromáždění diskutovat o tématech, jako jsou výdaje na obranu, rozšiřování transatlantické průmyslové základny, cesta Ukrajiny k členství v NATO, regionální bezpečnostní otázky a energetická bezpečnost.

Stoltenberg zdůraznil, že NPA poskytuje zásadní spojení mezi Aliancí a jejími demokratickými institucemi a pomáhá zvyšovat povědomí a porozumění politikám NATO. Generální tajemník zdůraznil význam pokračující podpory poslanců při provádění rozhodnutí přijatých na summitu NATO ve Vilniusu v loňském roce, jakož i při zachování značné pomoci Ukrajině. S ohledem na nadcházející summit ve Washingtonu DC pan Stoltenberg zdůraznil klíčovou roli poslanců při informování a zapojení veřejnosti NATO. 

Generální tajemník se také setkal s americkým zástupcem Mikem Turnerem, předsedou stálého výběrového výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby a vedoucím americké delegace v NPA, aby projednali pokračující význam NATO pro Spojené státy a naléhavou potřebu schválit další pomoc. na Ukrajinu.

NPA je meziparlamentní organizace, která sdružuje poslance ze spojenců NATO a partnerských zemí, aby diskutovali o politických, obranných a bezpečnostních otázkách, kterým Aliance čelí.