Jedinou a nejúčinnější reakcí na hrozby je posílení polské armády, říká ministr Błaszczak

Děkujeme za vaše rozhodnutí vstoupit do polské armády. To je důkaz vašeho vlastenectví a vašeho závazku k bezpečnosti naší vlasti. Jsme si dokonale vědomi výzev, které nám život přináší. Na naší hranici probíhá válka. Již 2 roky je Polsko hybridně napadáno z území Běloruska za použití migrantů pozvaných Lukašenkovým režimem, migranty ze severní Afriky, Blízkého východu a Asie. Jedinou a nejúčinnější reakcí na tyto výzvy je posílení polské armády, a proto tak důsledně děláme. Posílení zvýšením počtu vojáků, posílení vybavením armády moderními zbraněmi – řekl ministr M. Błaszczak při slavnostní přísaze v Kolně. 

Ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak se zúčastnil slavnostní přísahy 80 vojáků dobrovolné povinné vojenské služby (DZSW) v Kolně, které 4 týdny cvičili instruktoři 1. brigády územní obrany Podlasie.

O víkendu končící 6. základní výcvik DZSW je nejpočetnějším výcvikem, který skončí složením vojenské přísahy přes 4000 vojáků. 
Jsem hrdý, že tito mladí lidé, kteří vstoupili do armády, učinili toto rozhodnutí. 

Jsou to lidé, kteří jsou polskými vlastenci. Dámy a pánové, většina z nich budou profesionální vojáci. Někteří z nich pravděpodobně zvolí spojení profesní činnosti s vojenskou službou. K tomu slouží Síly územní obrany. (…) Jsem velmi rád, že mezi WOT a operačními jednotkami existuje tak dobrá spolupráce. Jsem velmi rád a vděčný, že instruktoři z WOT vycvičili mladé vojáky na dobrovolnou povinnou vojenskou službu. To je důkaz jednoty, to je důkaz efektivity a nasazení při budování obranných kompetencí Polské republiky. A jak důležitá je služba vojáků Polské armády, nám ukázaly události před lety, měsíci, protože na jedné straně posílení Pohraniční stráže na hranicích s Běloruskem vojáky Polské armády, na na druhé straně pomoc, když zuřila epidemie,“ zdůraznil ministr M. Błaszczak. 


Ti, kteří dnes v Kolně složili přísahu a vstoupili do řad polské armády, budou pokračovat ve výcviku v motorizovaném praporu nově vzniklé motorizované brigády 1. pěší divize legií. Konec prvního stupně výcviku není jen ukončením základního výcviku, je to především vyslovení slov Rota – prohlášení oddanosti vlasti.  

Dobrovolná povinná vojenská služba je mezi Poláky velmi oblíbená. Od doby, kdy vstoupil v platnost zákon o obraně vlasti, se k tomuto typu služby připojilo přes 42 000 lidí. dobrovolníci. Šéf ministerstva národní obrany v reakci na zájem rozhodl o zvýšení letošní hranice přijetí na dobrovolnou povinnou vojenskou službu z 25 tisíc na 25 tisíc. až 33 tisíc


Šéf ministerstva národní obrany ve svém projevu odkázal na expanzi polské armády a probíhající modernizační proces.

Před rokem 2015 došlo k likvidaci vojenských jednotek, tehdejší úřady – koaliční vláda PO-PSL – určily, že nejlepší linií obrany bude Wisła. (…) Proto jsme v roce 2015 změnili tuto politiku, proto organizujeme vojenské jednotky v místech, kde byly likvidovány posádky. I zde v Podlasí byly likvidovány posádky. Proto jsme založili 1. pěší divizi legií, máme velitele této divize generála Iwanowského a tato divize je soustředěna v Podlaském vojvodství. Jeho úkolem je vytvářet jednotky a bránit Podlaské vojvodství, samozřejmě pokud je to potřeba. Všichni předpokládáme, že kvůli síle polské armády, kvůli této politice odstrašování agresora, taková potřeba nebude. Aby mohla být zavedena tato politika, aby mohl být zaveden tento systém odstrašování, tam musí být polská armáda a tam je, dámy a pánové. (…) Ujišťuji vás, že PiS je a bude konzistentní, pokud jde o posílení polské armády, a že garantujeme, že každý kousek polské země bude polskou armádou bránit. Nejen oblasti na západ od Visly, ale každý kousek polské země, každý kousek Podlaského vojvodství budou a jsou bráněny vojáky polské armády, za což vám ještě jednou děkuji,“ řekl při ceremonii šéf ministerstva národní obrany. 

V Kolně bude dislokován prapor motorizované brigády 1. pěší divize legií. Kolno je příkladem místa, kde probíhá reorganizace entity. Bude zde umístěno několik tisíc vojáků s moderní výbavou (Wolveriny atd.) Brigáda s K2 a Raky.