Slovenský velitel vzdušných sil na konferenci o dronech ve Spojených arabských emirátech

Na základě pozvánky velitele vzdušných sil Spojených arabských emirátů generálmajora Ibrahima NASERA M. AL ALAWI se příslušníci Vzdušných sil OS SR zúčastnili konference a veletrhu s názvem UMEX/SIMTEX Conference v Abú Dhabí. Cílem byla analýza aktuálních nejmodernějších trendů v oblasti využití bezpilotních prostředků, simulací, výcviku i využití víceúčelových dálkově-řízených obranných systémů a aktivní ochrany proti bezpilotním prostředkům. Zároveň byla aktivita využita k upevnění a obohacení spolupráce mezi Vzdušnými silami OS SR a Vzdušnými silami Spojených arabských emirátů.

V první den se velitel VzS OS SR generálmajor Róbert Tóth zúčastnil konference UMEX a SIMTEX. Cílem konference bylo především vést odborné diskuse během panelových bloků, v rámci kterých byla probírána témata týkající se rozvoje strategií pro integraci bezpilotních systémů do stávající infrastruktury se zaměřením na kompatibilitu a identifikovat výzvy a příležitosti   pro rozvoj průmyslu bezpilotních systémů. Zároveň byl na teoretické úrovni analyzován aktuální stav dopadu umělé inteligence na budoucnost autonomních systémů, jak ve vojenské, tak civilní oblasti.

Následující den se generálmajor Tóth zúčastnil samotného veletrhu UMEX/SIMTEX EXPO 2024. Samotného veletrhu se celkově zúčastnilo 37 zahraničních i domácích společností zabývajících se autonomními technologiemi a simulacemi a více než 240 delegací. Největší objem prezentovaných produktů představovaly bezpilotní prostředky jako drony určené pro podporu bojiště ze vzduchu a průzkumné systémy. Prezentováno bylo i několik bezpilotních systémů určených pro pozemní a námořní operace. Mimo průzkumné systémy a systémy určené k bojové činnosti byly představeny také systémy určené na ochranu proti bezpilotním prostředkům.

Třetí den výstavy byla provedena letová demonstrace bezpilotních prostředků. V rámci UMEX/SIMTEX EXPO bylo představeno množství autonomních i dálkově řízených bezpilotních systémů.

Exhibice UMEX/SIMTEX ve Spojených arabských emirátech patří k největším akcím svého typu s celosvětovou účastí.