Vánoční kapr z vojenských lesů? Prodej ryb již příští týden

Rybářské sádky VLS v Mirošově na Rokycansku a také podnikové rybářství ve Chvalšinách na Českokrumlovsku příští týden spustí rozšířený předvánoční prodej ryb. Každé z nich nabízí produkci z jiné lokality, jedno však mají společného – vždy se jedná o ryby z unikátních přírodních lokalit, z rybníků, jejichž přítoky na své cestě nepotkaly dosud žádnou civilizaci ani intenzivně obdělávanou půdu, z vodních děl v horských oblastech, kde nejsou využívané tzv. intenzivní chovné metody. V Mirošově zájemci zakoupí také certifikované vánoční stromky.

Kapři i amuři ze Šumavského horského rybníku

Podmínky, v nichž jsou kapři a další ryby z předvánoční nabídky VLS chovány, jsou příčinou vynikající chuti a kvality. Rybářství Chvalšiny na Českokrumlovsku nabízí produkci z výlovu Dolanského rybníku u Boletic. Toto vodní dílo leží v údolí mezi dvěma chráněnými krajinnými oblastmi Šumava a Blanský les a loví se jednou za dva roky. Kapři, amuři a další ryby tak zde rostou pomaleji bez nasazení intenzivních chovných metod. Rybáři ve Chvalšinách mají tradičně mimo období od června do konce září otevřeno každý všední den od 7.00 do 15.00. V rozšířeném předvánočním prodeji budou svou produkci nabízet ve čtvrtek 21. prosince od 8.00 do 15.00 hodin a následující dva dny před Štědrým dnem od 8.00 do 17.00 hodin.

Kapří ze slavných Padrťských rybníků v srdci Brd i certifikované stromky

Rybářství v Mirošově na Rokycansku nabízí tradičně kapry a další ryby ze slavné dvojice Padrťských rybníků v srdci chráněné krajinné oblasti Brd. I ty se loví střídavě jednou za dva roky, protože ryby v čistých, ale chladných vodách středočeského pohoří dorůstají pomaleji. Na vodních dílech navíc kvůli ochraně přírody probíhá chov bez nasazení obvyklých intenzivních chovných metod – tj. bez přikrmování, ale i chemizace vody. Opatření, jehož hlavním důvodem je především ochrana vzácné populace raka kamenáče na tocích pod vodními díly, má však pozitivní dopad také na kvalitu ryb. Ryby z Padrťských rybníků jsou díky tomu ceněné pro své chutné a zdravé maso s minimem tuku.

Čerstvé ryby z výlovu v srdci Brd budou k dostání pro veřejnost na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku v posledním předvánočním týdnu od úterý 19. prosince do pátku 22. prosince od 8.00 do 16.30 hod. V sobotu před Štědrým dnem pak od 8.00 do 15.00 hodin.

Vedle toho brdská lesnická divize bude na rybářství v Mirošově nabízet jedličky a smrčky z výchovných zásahů v brdských lesích. Všechny nabízené stromky tak mají mezinárodně uznávaný certifikát PEFC, který potvrzuje, že pocházejí z trvale udržitelného lesního hospodaření.