Lotyšsko obnoví povinnou vojenskou službu. Česko nabízí například zálohy a dobrovolné předurčení

Lotyšsko obnoví povinnou, vojenskou službu po šestnácti letech. Je to reakce na agresi Ruska. Služba se bude týkat všech schopných mužů od 18 do 27 let, případně rok po studiích. Branná povinnost bude jednoroční a začne již příští rok. V České republice se zatím neuvažuje o podobném kroku, pravděpodobně i z kapacitních důvodů. Zájemci o službu, ale i výcvik ale mají řadu možností.

„Už nyní mají občané možnost stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se zúčastnit dobrovolného vojenského cvičení. Dobrovolné předurčení bude čtvrtou možností, jak se budou občané moci zapojit,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Lotyši budou mít nárok na finanční náhradu za výkon služby. Výši náhrady i její výplatu stanoví vláda a navíc dostanou za službu 1100 euro, tedy necelých 26 tisíc korun a to ať už se v armádě následně rozhodnou zůstat, nebo skončí jako rezervisté.

Češi, kteří projeví zájem mají také řadu možností. „Pokud se občan rozhodne pro dobrovolné předurčení, znamená to pro něj bezprostředně pouze absolvování zdravotní prohlídky. Zároveň se tím však zavazuje k povinnosti zúčastnit se cvičení a osvojit si základní vojenské dovednosti, pokud by došlo k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace,“ uvedla podplukovnice Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení Generálního štábu AČR.