Evropský komisař Thierry Breton navštívil NATO, hovořilo se i o Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přivítal v sídle NATO v Bruselu evropského komisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona. Shodli se na podpoře Ukrajině, ale i podpoře výroby a dodávek munice a další techniky.

„Dnešní setkání vysílá silný signál jednoty tváří v tvář brutální válce Ruska proti Ukrajině,“ řekl Stoltenberg. „Iniciativy NATO s obranným průmyslem a spojenci k doplnění našich zásob a urychlení dodávek jsou zásadní, protože nadále podporujeme naši partnerskou Ukrajinu a posilujeme naši vlastní obranu,“ dodal.

Komisař Breton také informoval Severoatlantickou radu. Byla to příhodná příležitost zhodnotit zvýšenou úroveň spolupráce NATO-EU tváří v tvář nezákonné válce Ruska proti Ukrajině, zopakovat zásadní význam podpory soudržnosti mezi prací NATO a úsilím EU v oblasti obrany a jak zajistit, aby spolupráce NATO-EU ještě dále rostla. Je důležité v této konverzaci pokračovat a slova proměnit na činy. Pro NATO je i nadále zásadní co největší zapojení spojenců, kteří nejsou členy EU, do obranných iniciativ EU.

Toto setkání bylo součástí pravidelného jednání NATO s protějšky z EU. Vedoucí představitelé EU se letos zúčastnili dvou summitů NATO, v březnu v Bruselu a v červnu v Madridu. Vysoký představitel Josep Borrell byl pozván na osm ministerských setkání v NATO v roce 2022 a výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans také informoval spojence letos v lednu.

Bezprecedentní úroveň spolupráce NATO-EU v posledních letech dále urychlila po letošní ruské invazi na Ukrajinu. Dne 24. února uspořádal generální tajemník společnou tiskovou konferenci s prezidentem Michelem a prezidentkou von der Leyenovou, čímž vyslal Rusku silný signál jednoty mezi NATO a EU. Na červnovém Madridském summitu se vedoucí představitelé NATO zavázali k posílení partnerství mezi těmito dvěma organizacemi. Dohodli se na dalším prohloubení spolupráce v otázkách, jako je vojenská mobilita, odolnost, dopad změny klimatu na bezpečnost, nové technologie a řešení bezpečnostních problémů, které představuje čínská donucovací politika.

Zdroj: NATO