Polsko dál zbrojí. Kupuje letadla, lodě i munici

Chtěl bych poděkovat všem, se kterými provádíme proces modernizace a posilování polské armády. Děláme to společně a jsem přesvědčen, že v tomto procesu budeme pokračovat, protože jsme na půli cesty. Konečným výsledkem je 300 000 vojáků polské armády a zbraně tak dobré a tak moderní, aby účinně odradily agresora – řekl ministr Mariusz Błaszczak během své návštěvy Nowa Dęba.  

Ministr Mariusz Błaszczak schválil smlouvy na mosty doprovázející MS-20 Daglezja-S, velitelská vozidla Zawilec, motorová vozidla pro námořní raketové jednotky a přílohu na dodávku 120mm munice pro samohybné minomety RAK. Při návštěvě cvičiště v Nowé Dębě předal náčelník Ministerstva národní obrany osvědčení velitelům 18. protiletadlového pluku ze Zamość a 18. dělostřeleckého pluku z Nowé Dęby, jejichž jednotky byly certifikovány během WYDRA- 23 velitelsko-štábní cvičení. 

Návštěva cvičiště v Nowé Dębě byla příležitostí ke shrnutí probíhajícího procesu modernizace polské armády a procesu navyšování počtu vojáků. 

Moderní zbraně jsou již několik let součástí výzbroje polské armády. Když k tomu připočteme i nové vojenské jednotky, které budujeme zejména na východ od Visly, a připočteme-li i tisíce mladých lidí, kteří se rozhodnou vstoupit do polské armády, výsledkem je, že zajišťujeme bezpečnost naší vlasti, Polska. Víme, že je to nezbytná podmínka pro rozvoj Polska. Jsme si vědomi hrozeb. Hrozby jsou velmi reálné – válka, která se odehrává za naší východní hranicí, hybridní útok, který byl zahájen před dvěma lety na Polsko a který stále probíhá z území Běloruska. Nyní se objevují nové hrozby v podobě války na Blízkém východě, která jistě vygeneruje nové vlny migrantů, kteří zaútočí na Evropu. Nejlepší odpovědí na to všechno je silná polská armáda,“ řekl ve svém projevu šéf ministerstva národní obrany.

Upozorňujíc na probíhající proces posilování polské armády, zdůraznil šéf MNO, že vznikají nové jednotky a obnovují se ty, které byly zlikvidovány před rokem 2015. Většina bloků se staví ve východní části Polska. Jako příklady nových jednotek uvedl náčelník Ministerstva národní obrany jednotky vytvořené v Kolně, Olecku a Wojnarowé a vznikající 1. pěší divizi legií. Posiluje se i dělostřelectvo, obnovují se přes 20 let nerealizovaná cvičení a letecká cvičení na silničních úsecích letišť. 


Jak poznamenal ministr M. Błaszczak, důležitou akcí je navýšení počtu Polské armády, která má podle předpokladů dosáhnout 300 tisíc. vojáků. 

V roce 2015 čítaly polské ozbrojené síly 97 000 vojáků. Dnes máme 187 000 vojáků, včetně vojáků z povolání, sil územní obrany a vojáků dobrovolné povinné vojenské služby. (…) Jsem přesvědčen, že polská armáda bude mít 300 000 vojáků. Ale jsme teprve v polovině. Tento proces stále probíhá. Je to měsíc od měsíce stále dynamičtější,“ řekl ministr M. Błaszczak. 

Šéf ministerstva národní obrany připomněl moderní zbraně, které již byly dodány vojenským útvarům nebo budou brzy vybaveny polskými vojáky. 

Tanky Abrams jsou již vybaveny 1. obrněnou brigádou. Příští rok budou v armádě vrtulníky Apache. S americkým partnerem jednáme. (…) Bude 500 odpalovacích zařízení HIMARS, protože to je to, co je potřeba k odstrašení agresora. Existují Kraby, tanky K9, Chunmoo, které je srovnatelné s americkým HIMARS, (…) bezpilotní letouny – celá řada, např. Bayraktar, nebo bezpilotní letouny polské výroby používané dělostřelectvem k zaměřování a k průzkumu. Protiletadlová a protiraketová zařízení. Narewův systém. (…) V rekordně krátké době se nám podařilo umístit britská odpalovací zařízení a rakety CAMM na polské JELCZS a tento systém funguje s polskými radary a je integrován do celé struktury protiletadlové a protiraketové obrany,“ zdůraznil ministr M. Błaszczak. 

Ministr také připomněl smlouvy na nákup letounů FA50 a F35 a také nákupy pro námořnictvo. 

Už máme letadla FA-50, příští rok budou F-35. Námořnictvo: jsou zde ničitelé min. Máme smlouvy, polské loděnice staví fregaty. Posilujeme tedy polskou armádu ve všech oblastech,“ řekl ministr. 

Šéf ministerstva národní obrany upozornil, že kdykoli je to možné, polská armáda objednává techniku ​​z továren, které patří polskému zbrojnímu průmyslu. Jako příklad uvedl nákup vrtulníků a Badgers. 

Borsuk, vlajkový produkt společnosti Huta Stalowa Wola PGZ. Více než 1000 exemplářů bojového vozidla bude vybavena polská armáda. Kde je to možné, směřujeme naše zakázky do polského zbrojního průmyslu. Sílí, roste, to jsou další pracovní místa. (…) objednali jsme Black Hawky od PZL Mielec, které jsou již vybaveny speciálními jednotkami. PZL Świdnik již má vrtulníky z rodiny AW – AW101, AW149 budou brzy dostupné. Podepsali jsme offsetové smlouvy týkající se servisu těchto vrtulníků v Polsku jako součást PGZ – to jsou také důležité úspěchy,“ poznamenal šéf ministerstva národní obrany.