Den válečných veteránů 2023 – dvoudenní oslavy

Den válečných veteránů je celosvětový svátek. Oficiálně se slaví 11. listopadu a v České republice si jej vojáci i veřejnost připomenou napříč republikou. Přinášíme přehled událostí, kde se slaví v dnešní významný den.

Datum: 11.11.2023
Místo konání: Ostrava

V sobotu 11. listopadu 2023 se od 11.00 hodin bude konat v Ostravě vzpomínková akce ke Dni válečných veteránů v parku Československých letců u Památníku válečných veteránů v Moravské Ostravě.

Datum: 11.11.2023
Místo konání: Praha – Vítkov

V sobotu 11. listopadu 2023 se od 11 hodin na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově uskuteční pietní akt k uctění památky válečných veteránů. Následovat bude setkání v prostorách Slavnostní síně Národního památníku na Vítkově, v rámci něhož budou uděleny Záslužné kříže MO ČR a medaile MO ČR Za službu v zahraničí.

Ceremoniálu se zúčastní ministryně obrany Jana Černochová, náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Karel Řehka a další významní hosté.

V novodobé historii České republiky bylo datum 11. listopadu jako Den válečných veteránů poprvé vzpomenuto v roce 2001.

Tento den je příležitostí veřejně si připomenout vlastence, kteří ve válečných apokalypsách, ohraničených léty 1914 – 1918 a 1939 – 1945, nezištně a bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti a za obnovení státní suverenity.

Zároveň si v tyto dny připomínáme všechny muže a ženy, kteří slouží své vlasti daleko od domova v zahraničních mírových misích a operacích a také ty, kteří ve službě položili své životy.

Neodmyslitelným symbolem Dne válečných veteránů je květ vlčího máku.