Slovinští motorizovaní pěšáci v sestavě Mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku jsou naši parťáci

V sestavě Mnohonárodního bojového uskupení je také slovinská motorizovaná pěchota. Jednotka byla uvolněna z 20. pěšího pluku, který je umístěn v Celje a je součástí 72. brigády slovinských ozbrojených sil (SAF).

Slovinská mechanizovaná rota se skládá z velitelství, 1. a 2. motorizované čety a čety logistiky. To je celkem 93 vojáků, z toho čtyři důstojníci, 13 poddůstojníků a 76 vojáků. Každá motorizovaná četa má ve své sestavě čtyři lehká obrněná vozidla VALUK, další dvě vozidla jsou k dipozici velitelství roty a dvě vozidla jsou v záloze. Rota dále využívá sanitní vozidlo Hummer a dva nákladní automobily MB UNIMOG. Logistický tým využívá vozidla 4WD Toyota, vyprošťovací vůz MB Actros a nákladní vůz MB ACTROS.

Velitelem roty je kapitán Luka Bjeladinovič, absolvent vojenské školy, obor pěchota. Od roku 2013 velitel čety u u 20. pěšího pluku, poté operační důstojník, který si v roce 2021 rozšířil odborné vzdělání a ve stejném roce se stal velitelem roty. Řadu zkušeností získal v zahraničních misích v Kosovu, kde byl v roce 2015 ve funkci velitele čety a v roce 2020 se tam vrátil jako štábní důstojník.

Rota na Slovensku je vybavena lehkým kolovým obrněným transportér VALUK. Jedná se o vylepšenou verzi APC PANDUR 6×6. Vozidlo může být vybaveno buď těžkým kulometem ráže 12,7 mm nebo automatickým granátometem ráže 40 mm. Standardní pancéřová ochrana je dimenzována tak, aby odolala průbojným střelám ráže 7, 62 mm v plných 360 stupních a průbojným střelám ráže 12, 7 mm v čelním oblouku o úhlu 30 stupňů. VALUK má šestiválcový turbodieselový motor Steyr, hydrodynamicky řízenou automatickou převodovku s měničem točivého momentu a zajišťovací spojkou s pěti rychlostními stupni vpřed a jedním vzad.

Motor poskytuje poměr výkonu k hmotnosti 20, 4 kW na tunu. Poloměr otáčení je 8, 5 metru a maximální rychlost je 100 kilometrů za hodinu. Světlá výška je 430 mm. Vozidlo dokáže zdolat přírodní a člověkem vytvořené překážky, jako jsou příkopy o šířce až 1, 5 metru, svislé překážky do výšky 0, 5 metru, sklon 70 procent a boční svahy až 40 procent. VALUK dokáže brodit vodu do hloubky 1, 2 metru. Bojová hmotnost je 13 300 kilogramů. Osádku tvoří řidič, střelec a velitel. V zadní části je schopen přepravovat šest vojáků. Operační dosah vozidla je 700 km a maximální rychlost: 100 km/h; APC VALUK 6×6 je jedním ze standardních bojových vozidel Slovinské armády.

„B-COY je rota lehké motorizované pěchoty vybavená lafetovanými a ručními zbraněmi,“ říká kapitán Bjeladinovič a dodává, že jsou schopni provádět taktické úkoly jako například průzkum prostoru, léčky a přepady. Jednotku charakterizuje vysoká mobilita.

Lehká obrněná vozidla VALUK sloužila na mírových misích v Afghánistánu (ISAF, velikost čety), Kosovu (rota KFOR a velikost TF) a Bosně a Hercegovině (ALTHEA, velikost roty a čety). V současné době je VALUK ve službě v Lotyšsku – eFP (Enhanced Forward Presence, velikost čety) a zde na Slovensku (enhanced Vigilance Activities). Slovinští vojáci v Lotyšsku operují pod vedením Kanady jako vedoucí národ MN BG. V Kosovu působí v RC – EAST pod velením americké armády a v minulosti byli přítomni i v RC WEST, kde byla rota pod italským velením.

Text a foto: kapitán Martin Vaňourek