FOTOREPORTÁŽ: Dělostřelci si připomínají vznik samostatného Československa

Připomenutí vzniku samostatného státu Čechů a Slováků, bylo hlavním tématem dne u dělostřelců v Jincích. Slavnostním nástupem vojáci a zaměstnanci oslavili 105. výročí od založení samostatného Československa, které připadá na den 28. října. Uctít hrdinství předků a úspěchy legionářů, kteří pomohli Tomáši Garrigue Masarykovi na konci 1. světové války, po rozpadu Rakouska-Uherska založit samostatný silný stát přišli i významní hosté.

Senátor České republiky Petr Štěpánek se ceremonie u 13. pluku účastnil poprvé. Po boku velitele pluku, pana plukovníka Cífky poblahopřál vyznamenaným vojákům a při svém proslovu poděkoval všem za jejich službu vlasti. „Armáda je naší jistotou. My, civilní občané, k vám vzhlížíme s důvěrou a věříme, že můžeme klidně spát a že jste to právě vy, kdo se o náš klidný spánek dokáže postarat.“ zaznělo při projevu pana senátora. „Vybrali jste si velice těžké povolání, které vás omezuje na soukromém životě. Přesto věřím tomu, že je to povolání, které vás zcela naplňuje. A vám všem děkuji za vaše rozhodnutí chránit nás občany České republiky a chránit naši vlast.“ poděkoval Petr Štěpánek všem vojákům.

Při slavnostním nástupu se vyznamenávali vojáci, kterým byla udělena medaile Za službu v ozbrojených silách. K předání pamětních mincí s tématikou dvacátého výročí založení dělostřelecké brigády si vojáci a vojákyně vystoupili před bojový prapor. Významnou událostí bylo i předání tzv. třídností. Na základě splnění zkoušky k získání třídnosti udělil velitel 13. dělostřeleckého pluku odznak specialisty 3. a 2. třídy v odbornosti střelec. „Všem vám velice gratuluji k dosažení třídnosti. Vím, že je za tím hodně práce a já vám přeji, aby se vám v budoucnu podařilo dosáhnout i vyššího stupně v odbornosti.“ pogratuloval velitel pluku, plukovník Jan Cífka všem pěti vojákům, kteří odznak specialisty získali.

Text: kapitánka Gabriela Kugler

Foto: desátník Vladimír Šandor