První stíhací letadlo F-16 pro Slovensko je vyrobeno, produkce dalších pokračuje podle plánu

Ministr obrany SR Martin Sklenár navštívil v americkém městě Greenville v Jižní Karolíně továrnu společnosti Lockheed Martin, kde bylo slovenské delegaci včetně slovenských pilotů oficiálně představeno první letadlo F-16 Block 70 nesoucí slovenský znak.

Úplná finalizace tohoto letadla a jeho zalétávání se očekává v průběhu listopadu tohoto roku. Šéf resortu obrany se zároveň informoval io progresu výroby ostatních třinácti objednaných letadel.

Slovensko se dodáním stíhacích letadel F-16 stane první evropskou zemí, která bude disponovat touto nejnovější verzí Fighting Falcon. Letadlo F-16 Block 70 představující vyspělou technickou způsobilost 21. století přinese Slovensku na příští desetiletí ten nejvyšší standard bezpečnosti vzdušného prostoru.

„Jsem velmi rád, že jsem měl příležitost vidět první stíhací letoun, který posune vzdušné síly o generace vpřed a spolu s ním i naši obranyschopnost. Kromě toho, že se jedná o největší investiční projekt SR v oblasti modernizace našich ozbrojených sil, jde také o příležitost k prohloubení strategického partnerství,“ vyzdvihl ministr obrany SR Martin Sklenár.

\“Tyto F-16-tky umožní Vzdušným silám Ozbrojených sil Slovenské republiky udržet si náskok před hrozbami v regionu a být součástí spojenecké mise v Evropě, v rámci NATO a ve světě,\“ řekl viceprezident Integrované stíhací skupiny společnosti Lockheed Martin OJ Sanchez . \“Jde o silné partnerství mezi společností Lockheed Martin, Spojenými státy americkými, Slovenskou republikou a spojenci,\“ dodal.

Jak přiblížil generální ředitel Sekce modernizace MO SR a národní ředitel pro vyzbrojování Michal Homza, intenzivní jednání expertních týmů na jednotlivých úrovních připravují vše potřebné tak, aby první dvě vyrobená letadla byla využita pro výcvik slovenských techniků v USA. „Stíhací letouny F-16 tak budou podle aktuální dohody postupně dodávány na Slovensko od druhého kvartálu příštího roku,“ uvedl.

Strategické partnerství tohoto typu přináší kromě nové techniky i další unikátní příležitosti, například ve formě navázání spolupráce státní akciové společnosti Letecké opravny Trenčín s výrobcem Lockheed Martin, jejímž předmětem je budoucí participace na údržbě částí letadel a zavedení logistického informačního systému. Dalším praktickým přínosem bylo 180 000 USD, které daroval výrobce letadel F-16 Ústřední vojenské nemocnici SNP-FN v Ružomberku na opravu následků požáru chirurgického pavilonu.