Gripeňák, který možná jednou zamíří do vesmíru

Vladimír Remek je dodnes jediným kosmonautem, který v době Československa se podíval do vesmíru. Byl 87 kosmonautem světa a dodnes nikdo ani v novodobé historii se z Česka do kosmu nevydal. Nyní se otevírá příležitost pro pilota Armády České republiky, kapitána Aleše Svobodu, který létá na letounu JAS-39 Gripen.

Kapitán Aleš Svoboda je mladým, perspektivním pilotem. Je mu teprve třicet šest let, ale i přes svůj věk se dokázal vypracovat k elitě. Jeho domovskou základnou je 21. základna taktického letectva Čáslav, kde zprvu létal na letounu L-159 Alca, od roku 2016, tedy od svých třiceti let již létá na nadzvukovém letounu JAS-39 Gripen.

Své špičkové znalosti a dovednosti možná jednou prokáže i jako astronaut, jelikož Evropská kosmická agentura (ESA) dnes vybrala nový tým a také tým náhradní. Právě onen záložní tým se stal pro kapitána Svobodu možnou budoucí šancí se do kosmu podívat. Své zapojení a přihlášku do programu Esa vysvětluje Svoboda následovně:

„Byl to můj impuls. Výběrové řízení mělo šest kol. Přihlásil jsem se někdy na jaře loňského roku. První kolo, do kterého se přihlásilo nějakých 22–23 tisíc lidí, tak zahrnovalo screening životopisů, motivačních dopisů, různých dotazníků. Po něm se počet kandidátů výrazně omezil asi na nějakých 1400. Druhé kolo probíhalo v Hamburku, bylo zaměřené na celodenní testování výkonnostních, psychomotorických funkcí, schopností člověka. Zkoumaly se věci jako audiovizuální paměť, prostorová orientace a celá řada dalších. Třetí kolo bylo zaměřené na psychologickou stránku, ale tentokrát co se týče fungování v rámci týmu, řešení situací pod časovým stresem v rámci malé skupinky lidí. To probíhalo celý den, bylo to něco jako v civilní sféře takové assesment centrum. Tam zase došlo k poměrně velké redukci uchazečů,“ uvádí ke své životní příležitosti kapitán Svoboda, který se jako pilot Gripenu zúčastnil i mise ochrany vzdušného prostoru Pobaltí.

Zdroj: ČT, foto: AČR, Wikipedia