Polsko rozšiřuje armádu

Zahajujeme provoz nové vojenské jednotky v Kolně. Proč? Protože současné polské úřady jsou odhodlány vybudovat bezpečnostní systém naší země. Vybudovat silnou polskou armádu, protože silná polská armáda znamená bezpečné Polsko – řekl ministr národní obrany Mariusz Błaszczak při otevření vojenské jednotky.

V Kolně otevřel náčelník Ministerstva národní obrany první z vytvořených jednotek 1. pěší divize legií. Formování 1. pěší divize legií bylo zahájeno v září 2022 rozhodnutím ministra národní obrany. Tato 5. taktická sloučenina má zvýšit potenciál odstrašení ve východní části Polska.

– Na rozdíl od PO a PSL vláda PiS organizuje nové vojenské jednotky, Kolno je toho nejlepším příkladem. Připravujeme také vojenskou jednotku v Grajewu, v Siematycze, v Czerwony Bór, tady u Zambrowa. Často v místech, kde byly likvidovány vojenské jednotky, tyto jednotky znovu vytváříme. Kolno je příkladem místa, kde nově organizujeme jednotku – zdůraznil ministr Mariusz Błaszczak při setkání s vojáky jednotky.

V konečném důsledku bude 1 DPLeg zahrnovat všeobecné vojenské brigády a také podpůrné a bezpečnostní jednotky, které budou rozmístěny v posádkách ve čtyřech vojvodstvích: Podlaskie, Mazowieckie, Warmińsko-Mazurskie a Kujawsko-Pomorskie. Divize bude nakonec čítat přes 30 000. vojáků a být vybaven nejmodernější technikou.

Ministr Mariusz Błaszczak vysvětlil, že prapor mechanizované brigády bude nakonec dislokován v Kolnu.

– Jeho hlavním cílem bude odradit agresora, bude dokázat, že ubráníme každý kousek polské země – poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

Ministr M. Błaszczak se během pobytu v Kolně setkal s vojáky jednotky, nově vytvořeným motorizovaným praporem a těmi, kteří v současnosti provádějí protitankovou operaci. Safe Podlasie a jsou ve východní části Polska. Vojáky sloužící v pohraničí vyznamenal i šéf ministerstva národní obrany. Ministr předal vojákům sil územní obrany a 18. průzkumného pluku zvláštní znak „Za ochranu hranic Polské republiky“ udělovaný lidem, kteří se zasloužili o zajištění bezpečnosti a nedotknutelnosti polských hranic.

Ministr Błaszczak také uvedl priority ministerstva, včetně početního rozšíření polské armády. 23. dubna 2022 vstoupil v platnost zákon o obraně vlasti. Zákon umožňuje posílit polskou armádu, kupř. zvýšení počtu vojáků, výrazné zvýšení výdajů státu na obranu a technickou modernizaci armády. Zákon sjednocuje a organizuje všechna ustanovení týkající se ozbrojených sil. V důsledku nabytí účinnosti ustanovení nového zákona dochází k výraznému rozšíření schopností ozbrojených sil, a to jak formováním nových jednotek a složek polské armády, tak i jejich vybavením moderní vojenskou technikou. .