Generální tajemník NATO Stoltenberg blahopřál prezidentu Erdoganovi ke znovuzvolení a těší se na dokončení členství Švédska v NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v Istanbulu setkal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a členy jeho nové vlády.

Stoltenberg označil Turecko za důležitého a vysoce ceněného spojence a ocenil Turecký příspěvek vojáků k mírové misi NATO v Kosovu, včetně posil po nedávných nepokojích v severním Kosovu. Poděkoval také Turecku za to, že přispěl k výcviku iráckých sil NATO, předem přidělil jednotky k mnohonárodní bojové skupině v Maďarsku a poskytl silnou podporu Ukrajině, mimo jiné prostřednictvím vedení iniciativy pro obilí v Černém moři. 

Generální tajemník poblahopřál prezidentu Erdoganovi k jeho znovuzvolení a k vysoké účasti tureckého lidu. Diskutovali o řadě otázek na programu červencového summitu NATO ve Vilniusu, včetně podpory Ukrajině, práce na posílení odstrašování a obrany a boje proti terorismu. 

Oba lídři také diskutovali o švédské kandidatuře na členství v NATO. Stoltenberg poznamenal, že Stockholm podnikl významné a konkrétní kroky, aby naplnil obavy Türkiye, včetně změny švédské ústavy, ukončení zbrojního embarga a posílení spolupráce v boji proti terorismu, a to i proti PKK. Dále poznamenal, že v posledních dnech vstoupila v platnost důležitá nová protiteroristická legislativa a že Švédsko své závazky splnilo. Řekl, že je těžké vidět demonstrace proti Türkiye a proti NATO ve Švédsku, ale že by organizátorům nemělo být dovoleno uspět v jejich pokusech zablokovat protiteroristickou spolupráci a zabránit Švédsku ve vstupu do Aliance. 

Generální tajemník a prezident Erdogan se shodli, že Stálý společný mechanismus mezi Tureckem, Finskem a Švédskem by se měl znovu sejít v týdnu začínajícím 12. června. Stoltenberg řekl, že se těší na co nejrychlejší dokončení přistoupení Švédska. 

V sobotu se generální tajemník zúčastnil inauguračního ceremoniálu prezidenta Erdogana v prezidentském komplexu v Ankaře spolu s desítkami dalších světových vůdců.