Řehka chtěl rezignovat. Premiér ho přemluvil, Černochové navzdory

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Karel Řehka měl podle důvěryhodného zdroje chtít rezignovat z důvodů dlouhodobých sporů s ministryní obrany Janou Černochovou. Podle dalšího zdroje jej dokonce chtěla sama Černochová odvolat. Důvodem jsou kompetence, ale také nebývale arogantní chování ministryně. Premiér Fiala šéfa armády podržel a jeho konec v čele armády odmítl.

„Interní záležitosti Armády ČR ani resortu nekomentuji a nebudu komentovat,“ sdělil reportérovi Novinek Řehka, který i přes explicitní opakovaný dotaz, zda informaci může vyvrátit, pouze výše uvedenou odpověď zopakoval. Podle zdrojů ArmyMag.cz ovšem situace byla ještě vyhrocenější. Černochová na klíčových poradách od začátku svého působení na obraně si bere kompetence, které jsou nebývalé. Snaží se rozhodovat o personálních otázkách, včetně toho, kdo půjde na zahraniční pracoviště, či školy.

„Bylo to už za Opaty, se kterým se Černochová nesnášela. Na odchodnou mu dala nůž za pár korun a pak se tvářila, že mu našla flek v diplomacii, přitom to nebyla pravda, být to na ní, je v civilu a jí z očí,“ uvedl důvěryhodný zdroj z armády, jehož totožnost redakce zná. „Mluví do všeho. Chvíli jste kamarád, pak otočí a chce vás na dlažbě. Podívejte se na Foltýna, z kamaráda byl nenáviděný, protože si našel milenku,“ dále dodal a poukázal i na chování Černochové ke generálovi Zůnovi, který je nyní v diplomacii také.

Ministryně Černochová ovšem narazila, premiér Fiala se generála Řehky zastal. Podle informací blízkých vládě má premiér s ministryní obrany problémy delší dobu. „Kdyby nebyla válka na Ukrajině, už by tam nebyla,“ řekl naší redakci důvěryhodný zdroj, který vzhledem ke své pozici si přál zůstat v anonymitě v obavách o práci.

„Náčelníka generálního štábu jsem nikdy k rezignaci nevyzvala a on mi rezignaci nikdy nenabídl. K ničemu takovému ani nevidím důvod, společně řešíme modernizaci armády, pro kterou chceme to nejlepší. Za šířením těchto spekulací může být snaha toto úsilí vládě zkomplikovat,“ napsala za ministryni mluvčí obrany Cigánková na dotaz Rozhlasu. „Směšné,“ reagoval zdroj redakce ArmyMag.cz a dodal, že své by mohl vyprávět bývalý náčelník Vojenské policie brigádní generál Murček, ke kterému se Černochová chovala mírně řečeno s opovržením.