Vrtulníkáři z Náměště mají nový muničák za 655 milionů

Zástupci Ministerstva obrany a 22. základny vrtulníkového letectva Armády České republiky převzali od sdružení společností Metrostav a STAEG Stavby dokončenou stavbu muničního skladu v Kladerubech nad Oslavou. Nyní bude následovat půlroční zkušební provoz, během něhož bude probíhat postupné testování technologií sloužících pro bezpečné a spolehlivé skladování letecké munice.

Projekt výstavby tohoto muničního skladu byl zahájen v roce 2017 s cílem zvýšení schopnosti letecké základny Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou pro přijetí a operační nasazení letounů AČR a NATO.

„Jsem velmi rád, že se tento důležitý projekt podařilo dokončit. Díky tomuto projektu byla mimo jiné několikanásobně rozšířena nedostatečná skladová kapacita stávajícího muničního skladu o nové objekty, které splňují náročné požadavky stanovené aliančními kritérii a standardy“, uvedl k tomu vrchní ředitel Sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka.

Na financování celkových nákladů projektu ve výši 655 milionů korun přispěla Aliance prostřednictvím Programu bezpečnostních investic NATO částkou 197 milionů korun.