Německá armáda ve znamení změn. Odchází legendární generál

Po osmi a půl letech v čele druhé největší organizační oblasti Bundeswehru a po celkem téměř 46 letech jako voják odchází do důchodu generálporučík Martin Schelleis . To je doprovázeno změnou ve vedení během turbulentních přechodných časů.

Novým frontmanem základny ozbrojených sil je nyní předchozí zástupce inspektora generálmajor Stefan Lüth. Jako bývalý náčelník štábu bonnského velení, vedoucí pododdělení na ministerstvu obrany a jeho nejvyšší pozice v logistice je pro nový úkol ideálně vybaven . Odcházející inspektor základny ozbrojených sil generálporučík Martin Schelleis porovnal uplynulá léta a nadcházející měsíce se vzrušujícím příběhem: „S vzestupy a pády, čerstvými impulsy, ale také nepředvídatelnými zvraty. Přesto je to úspěšný příběh.“ Schelleis měl na mysli také centrální podpůrnou oblast Bundeswehru, která má být zřízena, která bude mít základní prvky a struktury předchozí základny ozbrojených sil.

Ve svém projevu na rozloučenou na Münchner Platz v bonnském Hardthöhe – jeho oficiálním sídle na osm a půl roku – viditelně promluvil k delegacím z oddělení „své“ organizační oblasti. „Pro mě patříte do skupiny lidí, kteří dávají rozloučení důstojné prostředí: věrní společníci. To je přesně to, čím jsi pro mě,“ řekl Schelleis. Druhá největší organizační oblast Bundeswehru se po zhruba 25 letech existence sloučí do něčeho nového .

Myšlenka žije dál

Podle Schelleise se například úspěšný model příkazů schopností ukázal jako perspektivní a bude i nadále existovat v nové oblasti podpory. Základna ozbrojených sil formovala Bundeswehr , pokračoval generálporučík.

Po krátkém zhodnocení nejdůležitějších etap svého funkčního období se Schelleis zabýval zlomem a válečnou schopností budoucích ozbrojených sil. Ukázal, co to může znamenat pro každého jednotlivce. Následovala jeho výzva, aby se přechod do nově zřízené oblasti podpory povedl kamarádsky a loajálně. 

Generálmajor Stefan Lüth nyní vede základnu ozbrojených sil do této nové éry . Generální inspektor Bundeswehru, generál Carsten Breuer, jej pověřil vedením organizační oblasti během jmenování .