Američané objednávají systémy HIMARS za 431 milionů dolarů i pro své spojence

Americká armáda podepsala kontrakt ve výši 430 930 711 USD se společností Lockheed Martin Corporation na výrobu odpalovacích zařízení High Mobility Artillery Rocket Systems M142 (HIMARS) pro podporu armády a různých zahraničních obchodních partnerů americké armády. Smlouva umožní vládě USA rychleji doplňovat zásoby a podporovat americké spojence a partnery. Je velice pravděpodobné, že část objednávky bude určena i pro Ukrajinu.

„Ministerstvo se i nadále zaměřuje na urychlení nákupů a poskytování trvalého signálu poptávky našim partnerům v průmyslu,“ řekl Dr. William A. LaPlante, náměstek ministra obrany pro akvizice. „Toto je dalším příkladem kroků, které podnikáme k doplnění zásob a posílení zbrojního průmyslu,“ dodal.

M142 HIMARS je v boji osvědčený, kolový úderný zbraňový systém. Je možné jej transportovat i letecky a je schopen odpalovat rakety a střely z řady systémů Multiple Launch Rocket System.

„Tato akvizice nám umožní doplnit naše vlastní zásoby a zároveň poskytnout schopnosti pro naše spojence a mezinárodní partnery,“ řekl Douglas R. Bush, náměstek ministra pro akvizice, logistiku a technologie armády. „

Dá se očekávat, že část dodávek bude určena i pro podporu Ukrajiny, což by zejména v zimních měsících mohlo zvrátit dění na bojišti a Rusko donutit jednat, či se stáhnout.

Zdroj: US ARMY