Polsko prohlubuje obrannou spolupráci s austrálií

Austrálie je naším přítelem a velmi silným partnerem v oboru a ekonomice, ale i ve věcech týkajících se bezpečnosti a obrany. Je jednou ze zemí, které s NATO nejúžeji spolupracují. Je to náš partner a přítel – řekl vicepremiér W. Kosiniak-Kamysz po schůzce s šéfem australského ministerstva obrany.

V Kanceláři předsedy vlády ve Varšavě se uskutečnilo bilaterální jednání místopředsedy vlády Władysława Kosiniaka-Kamysze a místopředsedy vlády Richarda Marlese, ministra obrany Austrálie. 

– Přijímáme výzvu podepsat a nejprve připravit dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany mezi Polskem a Austrálií. Budeme se vzájemně podporovat ve svých aktivitách a sledovat situaci jak zde v Evropě, se zvláštním důrazem na Ukrajinu. Chtěl bych poděkovat předsedovi vlády a celému australskému národu za jejich podporu Ukrajině a velké finanční a ekonomické úsilí. Jak vojenská, tak humanitární podpora. Děkujeme za přítomnost australských vojáků, kteří spolupracují na polském území při ochraně dopravy a bezpečnosti dopravy. Jako země, která hraničí s Ukrajinou, to oceňujeme. To je pro nás nesmírně důležité, řekl místopředseda Rady ministrů.

– Chápeme, co se děje v Pacifiku. Chápeme roli, kterou hraje Austrálie v mezinárodní politice ve spolupráci se Spojenými státy. Ještě více si vážíme naší angažovanosti v Evropě. Také monitorování polského vzdušného prostoru australskými ozbrojenými silami – poznamenal šéf ministerstva národní obrany. 

Jednání vicepremiérů Polska a Austrálie se soustředila především na globální bezpečnost, včetně války na Ukrajině, a dále na modernizaci armády, kybernetickou bezpečnost a vojenskou spolupráci v dlouhodobém horizontu.

– Také jsme zahájili rozhovory a budeme spolupracovat na rozvoji obchodní výměny se zvláštním důrazem na zbrojní průmysl. Na obou stranách se budeme účastnit nejen veletrhů, ale také připravovat společné nabídky pro naše země související s rozvojem zbrojního průmyslu. Jiná věc je výměna zkušeností polských a australských vojáků, kteří si vymění zkušenosti s používáním námi zakoupené techniky, např. F-35. Austrálie má v tomto ohledu působivé zkušenosti. Využijeme to, zdůraznil.

O plánech na rozvoj a posílení bilaterální spolupráce hovořil také vicepremiér Richard Marles. 

– Vztahy mezi Polskem a Austrálií mají osobní rozměr. Mluvili jsme o mnoha způsobech budoucí spolupráce. Naše rozhovory jsou založeny na pevných základech vzájemné důvěry a osobních kontaktů. Blahopřeji předsedovi vlády k vedení Polska, pokud jde o to, jak vaše země funguje v Evropě a podporuje Ukrajinu. (…) Naše vztahy jsou strategické a založené na sdílených hodnotách. Naše vztahy s Polskem jsou stále důležitější. Jsem rád, že se budeme bavit o společné dohodě, která, jak doufám, bude rychle podepsána. Pokud jde o zbrojní průmysl, používáme podobné vybavení a skutečně letadla F-35 jsou zde dobrým příkladem. Vidíme také, že roste potenciál polského zbrojního průmyslu. Počítáme s naší užší spoluprací na průmyslové úrovni a výměnou zkušeností jako zemí společně odhodlaných udržovat světový řád založený na mezinárodním právu, řekl Richard Marles, místopředseda vlády a ministr obrany Austrálie.