Ministr obrany Slovenska jednal v Pentagonu s americkým ministrem obrany Austinem

Během pracovní cesty do Spojených států absolvoval ministr obrany Robert Kaliňák setkání se svým americkým protějškem Lloydem J. Austinem a navštívil také ministerstvo zahraničních věcí Spojených států. Ministr Austin úvodem pogratuloval Slovensku k 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. 

Ministr Kaliňák na setkání opět potvrdil odhodlání Slovenska pokračovat v modernizačních aktivitách a zvyšování konkurenceschopnosti slovenského obranného průmyslu. Americký ministr také ocenil zodpovědný přístup Slovenska, jakož i jeho mnohé přínosy pro Alianci a systematické úsilí o zajištění bezpečnosti její východní hranice.

Tématem jednání byla i pomoc Ukrajině. Ministr Kaliňák zopakoval a přiblížil postoje slovenské vlády. Slovenská republika klade mimořádný důraz na dodržování mezinárodního práva a odsuzuje každou formu agrese. Zdůraznil také, že Slovensko v tuto chvíli nevidí vojenské řešení. Pouze okamžitým zastavením bojů dokážeme zabránit dalšímu krveprolití a obnovit suverenitu Ukrajiny. Je tedy nezbytné, aby i mezinárodní společenství přispělo k co nejrychlejšímu začátku mírových jednání.

Spojené státy respektují slovenskou pozici a váží si nesmrtící pomoci z dílen slovenských výrobců v podobě špičkových odminovacích kompletů Božena 5, univerzálních dokončovacích strojů UDS 214, nebo dálkových detektorů Falcon 4G. Představitelé obou zemí potvrdili zájem společně rozvíjet obranný průmysl, který je nezbytným základem výstavby obranných schopností.