Záložáci z Brna se chystají na Winter Survival

Přesuny na sněhu a ledu, orientace v zimním terénu, vojenské lezení i mrazivé přenocování v bivaku. To vše čekalo na družstvo vojáků Pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Brno. Ti se opět po roce vrátili do zasněžených Jeseníků, aby zde v náročných podmínkách absolvovali výcvik ve speciální tělesné přípravě.

„Každý rok připravujeme určitou formu speciálního výcviku, který je určen pro vojáky aktivní zálohy, kteří mají zvládnutý základ, a tak se mohou účastnit dalších forem, které jsou standardní pro profesionální vojáky AČR,“ uvedl ke cvičení ředitel Krajského vojenského velitelství Brno plukovník gšt. Alois Matýzka.

Záložáci se v rámci cvičení zdokonalovali především v zásadách bezpečného pohybu v zimním terénu s využitím skialpových lyží, a to s důrazem na správnou orientaci v zimní krajině, výběr nejvhodnější trasy a od zkušeného instruktora ze 73. tankového praporu Přáslavice dostávali v průběhu celého týdne informace, jak se na dlouhý pobyt venku i při silných mrazech připravit. Důležitou součástí byl také praktický nácvik záchrany člověka z laviny pomocí lavinového vyhledávače, lavinové sondy a samozřejmě lopaty.

Tradicí už je spolupráce s Horskou službou ČR – Jeseníky, v rámci které proběhla krátká beseda o úkolech horské služby. Následně záložáci absolvovali nácvik taktického přesunu na lyžích za sněžným skútrem, který důkladně prověřil jejich jistotu a stabilitu na skialpech.

Vrcholem pětidenního výcviku byl třicetikilometrový přesun, během kterého potrénovali nejen orientaci v neznámém terénu s využitím mapy, ale také překonávání překážek i přenocování venku, kdy si každý z jednotky připravil bivak co nejlépe tak, aby pohodlně přečkal do rána.

Poprvé na Winter Survival

Cvičení bylo zároveň tréninkem na mezinárodní mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival. Toho se družstvo Pěší roty Aktivní zálohy KVV Brno zúčastní v Jeseníkách za rok, a to jako první tým vojáků AZ v historii soutěže. Jejich cílem nebude jen pouhá účast, ale rovněž ukázat, že dokážou být silnou konkurencí týmům profesionálních vojáků.

Přístup brněnských záložáků ocenil také instruktor výcviku desátník Milan Wurst ze 73. tankového praporu, který je několikanásobným vítězem tohoto prestižního klání. „S kluky z brněnské pěší roty AZ mám už zkušenosti z minulého roku, a i letos prokázali odhodlání, chuť a energii jít do každé disciplíny naplno, nic nevypustit, i přes narůstající únavu. Těším se, co předvedou příští rok během závodu.“

Zdroj: Army.cz