Stoltenberg v Mnichově řekl, že svět je nebezpečnější, ale NATO je silnější

Neexistuje žádná bezprostřední vojenská hrozba pro NATO, ale Aliance nikdy nepovažuje mír za samozřejmost, řekl generální tajemník Jens Stoltenberg na mnichovské bezpečnostní konferenci. „Svět se stal nebezpečnějším, ale NATO se stalo silnějším,“ řekl Stoltenberg s odkazem na rekordní nárůst spojeneckých výdajů na obranu a výrobu munice. 

Pokud jde o Ukrajinu, Stoltenberg přivítal, že evropští spojenci v NATO a Kanada zvyšují pomoc Kyjevu, a varoval, že existuje „nezbytná a naléhavá potřeba, aby USA rozhodly o balíčku pro Ukrajinu“.

Christiane Amanpour
Pro vás, generální tajemnice, NATO řeklo, a vlastně i klíčoví ministři obrany z předních zemí, poprvé řekli, že máte obavy. Loni tomu tak nebylo, že dokonce během tří až pěti let mohl Putin otestovat odhodlání země NATO.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Mír nikdy nemůžeme považovat za samozřejmost, ale myslím, že je důležité sdělit, že nevidíme žádnou bezprostřední hrozbu vůči žádnému spojenci NATO. Svět se stal nebezpečnějším, ale NATO posílilo. A účelem NATO je zabránit válce, je zajistit, aby v Moskvě nebylo místo pro jakékoli mylné odhady o připravenosti a odhodlání NATO chránit všechny spojence. A aby bylo jasné, že útok na jednoho spojence vyvolá reakci celé Aliance. A dokud tuto zprávu předáme jasně Moskvě, žádný spojenec nebude napaden. Takže naše odstrašování zůstává důvěryhodné, a proto nevidíme žádnou vojenskou hrozbu vůči žádnému spojenci NATO.

Christiane Amanpour
Mohu vás požádat, abyste vyzdvihl pokrok, kterého dosahují státy NATO v tom, co všichni požadujete za větší výdaje na obranu?

Generální tajemník NATO
V roce 2014 učinilo NATO velmi důležité rozhodnutí, vyvolané ruskou ilegální anexií Krymu a také spojenců NATO po letech snižování výdajů na obranu, museli jsme začít výdaje na obranu zvyšovat. A to bylo na summitu NATO ve Walesu. Pamatuji si, že jsem tam byl. A myslel jsem si, že je to jen další slib politiků a udělal jsem to mezinárodní setkání a [myslel jsem], že se toho tolik nestane.

Skutečností je, že se toho stalo hodně, protože od té doby všichni spojenci NATO zvýšili výdaje na obranu. V letošním roce očekáváme, že 18 spojenců splní směrnici 2 % a utratí 2 % HDP na obranu. To je nárůst ze tří [Spojenců] v roce 2014. To je významný nárůst, což znamená, že celkově evropští spojenci a Kanada přidali na obranu 600 miliard [dolarů] navíc. A ti spojenci, kteří ještě nejsou na 2 %, mají plány, že tam budou velmi brzy. Je zde tedy obrovský rozdíl a evropští spojenci skutečně zbystřili, protože si uvědomují, že je potřeba investovat do špičkových schopností, mít větší připravenost našich sil. A NATO poprvé v historii zavedlo největší posílení kolektivní obrany za celé generace s bojovými skupinami, bojovými jednotkami ve východní části Aliance, s vysokou připraveností, více silami a nyní zcela novými obrannými plány. Neříkám tedy, že je vše v pořádku. Souhlasím s tím, že Evropané musí udělat ještě více, ale jsou skutečně na cestě k něčemu, co demonstruje odhodlání všech spojenců, kteří musí držet pohromadě.

Christiane Amanpour
Můžete si být dnes jistý, že NATO může porazit Rusko, pokud na to dojde? Všechno, co slyšíme, je, že nejsi dostatečně nabitý. Nemáte dost na to, abyste na Ukrajině udělali to, co musíte udělat, tím méně, pokud byste se měli postavit Rusku, a řekl jste, že pokud vkročí na vaše území, bude bráněno každý centimetr.

Generální tajemník NATO
NATO je dnes nejsilnější vojenskou mocností na světě. Představujeme zhruba 50 % celkové světové vojenské síly. A vojensky jsme silnější než Rusko.

Ale zároveň si myslím, že válka na Ukrajině ukázala, že existují vážné mezery. Například, pokud jde o udržení, jedna věc je mít všechny pokročilé zbraňové systémy, ale ty potřebují náhradní díly, údržbu a samozřejmě potřebují munici. A na začátku války na Ukrajině jsme naše zásoby vyčerpali, ale teď se dost snižují. Nyní se tedy extrémně zaměřujeme na to, jak zvýšit výrobu. Máme dobré zprávy. Vznikají nové továrny. Výroba se zvýšila, ale je naléhavě potřeba udělat více.

Takže ano, myslím, že jsme si všichni z války na Ukrajině odnesli vážné ponaučení o válčení a také o NATO. Pak jsem samozřejmě mluvil o sdílení zátěže. Evropané mají na víc, pokud jde o celkové výdaje na obranu. Ale ve skutečnosti, když se podíváte na podporu pro Ukrajinu, evropští spojenci a Kanada poskytli Ukrajině celkově více podpory než Spojené státy. Samozřejmě, že Spojené státy udělaly hodně, zejména v neustálé vojenské podpoře Ukrajině. Ale problém je teď samozřejmě v tom, že nedostatek rozhodnutí v Kongresu USA znamená, že tok z USA klesl. A to má přímý dopad na frontovou linii na Ukrajině. Takže samozřejmě nejde o to udělat správné rozhodnutí, ale udělat správné rozhodnutí co nejdříve, protože je to naléhavé. Každý týden, kdy čekáme, znamená, že na Ukrajině bude na frontě zabito více lidí. Nepřísluší mi tedy dávat rady, jak schvalovat legislativu Kongresem USA. Ale co mohu říci, je životně důležitá a naléhavá potřeba, aby USA rozhodly o balíčku pro Ukrajinu, protože tuto podporu potřebují. A máme rozdělení břemene mezi Evropu, Kanadu a Spojené státy. Nyní je na USA, aby splnily, co slíbily.

Otázka
Jsem [neslyšitelný] Finsko, vláda bývalé ministryně Sanny Marinové. Je jasné, že Evropa potřebuje důvěryhodné a silné odstrašení při pohledu na Ukrajinu i mimo ni. Kancléř Scholz upozornil dříve ráno. Myslíte si, že toho můžeme dosáhnout pouze konvenčními prostředky? Nebo je načase diskutovat o evropské jaderné zbrani, jak se o ní v současnosti diskutuje v Německu? Jaká jsou očekávání zejména přes Atlantik?

Generální tajemník NATO
NATO má dobře zavedený jaderný odstrašující prostředek. Funguje to desítky let. Je to něco, co Spojené státy dělají společně s evropskými spojenci. Dohodli jsme se na velení a řízení. Máme cvičení. Máme doktríny a je to vlastně něco, co děláme společně jako NATO. A myslím si, že jakékoli zpochybňování tohoto odstrašujícího prostředku pouze podkope NATO v době, kdy skutečně potřebujeme důvěryhodné odstrašení. Takže samozřejmě máme americkou jadernou energii. Máme Francii a Velkou Británii. Ale myšlenka vyvinout nějaký druh paralelního společného jaderného odstrašujícího prostředku mezi některými spojenci NATO, včetně Spojených států a pravděpodobně ani Spojeného království, to není užitečné a pouze to podkope jaderný odstrašující prostředek, který dobře fungoval mnoho a mnoho let.

Otázka
A mnohokrát vám děkuji Tobiasi Ellwood, parlament Spojeného království, bývalý ministr zahraničí. Senátor [Ricketts] Chápu, že toto je největší delegace pro Spojené státy pro generace, které přijdou do Mnichova, a to je opravdu dobré vidět. Doufám, že se vrátí zpráva, že část Evropy je v plamenech. Čáry na mapě se překreslují. A jsme naprosto zmateni, jak to souvisí s tím, co se děje na mexické hranici. Moje otázka, pokud mohu, je provést standardizaci střel NATO. Protože když vezmete houfnici ze Spojených států a dáte ji s municí z Estonska, jak zjistila Ukrajina, nebude to fungovat. A také musíme stavět další dělostřelectvo a granáty. Ale dokud toto vybavení nestandardizujeme, tak to prostě nebude. To jistě musí být prioritou NATO.

Generální tajemník NATO
Ano, rozhodně. A dobrou zprávou je, že jsme se z války na Ukrajině opět poučili. Nejde jen o to, že estonské houfnice nebo munice z USA spolu nefungují. Je to také, máme společnou holandsko-německou brigádu, kde objevili přesně to samé. Takže máme příliš mnoho příkladů, kdy spojenci provedli nějaké malé změny ve standardech NATO, částečně, myslím, aby ochránili svůj vlastní průmysl. A tohle nefunguje. Proto jsme v NATO udělali hodně pro skutečné posílení a implementaci dohodnutých standardů NATO. To sníží náklady a zajistí interoperabilitu a také to, že zbraně a střelivo budou zaměnitelné.

Christiane Amanpour
Otázka vlastně vám oběma, protože ve svých argumentech před americkými zákonodárci stále více používáte Čínu. A další nám řekli, že se dívají. Víte, Írán se dívá, Čína se dívá. Všichni sledují, co se děje na ukrajinském bojišti. A jiní navrhli, že ve skutečnosti existuje nová osa protiamerických národů, Írán, Severní Korea, víte, Rusko, které se připojují, aby skutečně vyzvaly Spojené státy. Rád bych na to slyšel váš názor. A pak na to vaše odpověď.

Generální tajemník NATO
Myslím, že si musíme pamatovat, že jen pár dní před ruskou totální invazí na Ukrajinu v roce 2022 odjel prezident Putin do Pekingu a podepsal dohodu s prezidentem Si, kde si navzájem slíbili partnerství bez jakýchkoli omezení. . A vidíme, že Čína a Rusko se stále více přibližují. Takže samozřejmě, pokud prezident Putin vyhraje na Ukrajině, je to nejen náročné pro Ukrajince, ale vysílá to zprávu nejen Putinovi, ale i Si Ťin-pchingovi, že když použijí vojenskou sílu, dostanou, co chtějí. Takže to, co se dnes děje na Ukrajině, se zítra může stát na Tchaj-wanu. A proto pevně věřím, že je dobré, aby Spojené státy podpořily Ukrajinu. Není to charita, je to investice do jejich vlastní bezpečnosti. Protože to snižuje pravděpodobnost, že Si Ťin-pching použije sílu například proti Tchaj-wanu, ale také proto, že utracením zlomku amerického obranného rozpočtu společně s evropskými spojenci jsme Ukrajincům umožnili zničit podstatnou část ruské bojové síly. Takže toto je vlastně v našem zájmu zajistit, aby Putin nevyhrál. V neposlední řadě proto, že nás znepokojuje, co se Čína může naučit, pokud vyhraje na Ukrajině. Je tedy naléhavé, aby USA přijaly rozhodnutí o pokračování podpory Ukrajině.