Poláci posilují. Tamní armáda se rekordně rozrůstá. Navzdory Rusku

 Loňský rok byl rekordní z hlediska počtu přijatých do profesionální polské armády. 13 742 vojáků je největší počet přijatých od zrušení branné povinnosti, tedy povinné základní vojenské služby. To je velmi dobré znamení, že naše kampaň Staňte se vojákem republiky funguje. Jsem hrdý na postoje mladých Poláků, kteří chtějí bránit svou vlast, řekl místopředseda vlády, ministr národní obrany Polska Mariusz Błaszczak během 72. zasedání Sejmu Polské republiky.

Máme vytvořeny velmi dobré podmínky pro profesionální vojenskou službu. No a odměna za dobrovolnou základní vojenskou službu a poté profesionální vojenskou službu na nejnižší úrovni, tedy odměna, do které člověk, který nastupuje službu v polské armádě, je 4560 PLN (zhruba 23 tisíc korun). Pokud je to mladý muž a je mu méně než 26 let, dostává plat v plné výši, protože to byla vláda Práva a spravedlnosti, která rozhodla o osvobození mladých lidí od daně z příjmu. A pokud je někdo ambiciózní a pracovitý, může získat opravdu hodně – může absolvovat kurzy, např. řidičský průkaz, ale i kurz obsluhy přístrojů nebo specializovaných strojů. Pro lidi, kteří se rozhodnou vstoupit do polské armády, je připravena velmi široká nabídka těchto kurzů. Ještě jednou jim všem moc děkuji.

V loňském roce jsme na základě zákona o obraně vlasti připravili 15 000 míst v rámci dobrovolné základní vojenské služby. Letos máme připraveno již 25 000 míst. Cíl, který jsme si pro polskou armádu stanovili, mít minimálně 300 000 vojáků, z toho 250 000 profesionálních vojáků a 50 000 vojáků sil územní obrany, je proto velmi reálný. Navyšujeme stavy polské armády, děláme to důsledně, použiji údaje, že v roce 2015 měla polská armáda 95 000 vojáků. Dnes, k 31. prosinci loňského roku, je ve zbrani 164 000 vojáků. Jak vojáci z povolání a vojáci územní vojenské služby, tak vojáci dobrovolné povinné vojenské služby. Všechny ty povzbuzuji kteří se ještě nerozhodli, co budou v životě profesně dělat, vstoupit do polské armády. Vytvoření sil územní obrany také dalo příležitost spojit profesionální činnost s vojenskou službou, takže existuje tento nový vzorec služby. Máme i aktivní zálohu, takže máme velmi široké možnosti vojenské služby, uvedl tamní ministr obrany.

-Připravili jsme také kurzy pro všechny, kteří jsou ochotni se seznámit s používáním zbraní nebo si zapamatovat způsoby lékařské první pomoci. Jedná se o krátké, 8hodinové víkendové kurzy v rámci vlaku s armádní kampaní. Tato akce je určena všem, kteří si chtějí připomenout své dovednosti nebo budou uvažovat o nástupu do vojenské služby, dodal.

Projekt „Vlak s armádou“ je myšlenkou Ministerstva národní obrany popularizovat otázky související s bezpečností a rozšířit znalosti o tom, jak se chovat v případě nouze. Iniciativa ministerstva obrany je také odpovědí na četné dotazy Poláků na možnosti získání základních obranných dovedností. V současné době vychází druhé vydání. „O prázdninách trénujte s armádou. Od poloviny ledna do konce února se v 31 vojenských útvarech po celé republice a v každém vojvodství můžete zúčastnit oblíbeného sobotního vojenského cvičení pro všechny.