Slovensko a Řecko podepsalo Memorandum o spolupráci v oblasti obrany

Státní tajemník Ministerstva obrany SR Marian Majer společně s představiteli slovenského obranného průmyslu navštívil obranný veletrh DEFEA 2023 (Defence Exhibition Athens) v Aténách, během kterého se setkal s tamním státním tajemníkem resortu obrany Nikolaos. Cílem diskuse bylo projednat bilaterální spolupráci v oblasti obrany, jakož i situaci na Ukrajině či aktuální otázky spolupráce v rámci EU a NATO.

Během setkání se svým řeckým protějškem státní tajemník M. Majer poděkoval za spolupráci při tvorbě memoranda, který iniciovala slovenská strana.„Jako členové EU a NATO vyznáváme stejné hodnoty demokracie, právního státu a lidských práv. Máme stejný postoj k širokému spektru otázek a příležitosti k prohlubování spolupráce vidíme iv oblasti obrany a obranného průmyslu. Proto věřím, že memorandum je tím správným krokem k upevňování našich vztahů,“ řekl státní tajemník M. Majer. Se svým řeckým kolegou se také shodli, že k posilování vzájemných vztahů přispívá i zřízení úřadu nerezidentního přidělence obrany SR pro Řecko, který vznikl v Aténách v září 2022.

Státní tajemník M. Majer ocenil i dosavadní slovensko-řeckou spolupráci v oblasti obrany, konkrétně vojenských cvičení a vzdělávání. Vyzdvihl přitom účast příslušníků vzdušných sil SR na nedávném cvičení řeckých ozbrojených Iniochos 2023. Kromě toho M. Majer potvrdil zájem o sdílení zkušeností s řeckou stranou při výcviku a provozu stíhacích letadel F-16. Řecká strana naopak projevila zájem o výměnu zkušeností z pořizování vojenské techniky pro Ozbrojené síly SR.