Stoltenberg oceňuje silný příspěvek Německa do NATO a podporu Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na návštěvě Berlína poděkoval ministru obrany Borisi Pistoriusovi za významný příspěvek Německa do NATO a silnou podporu Ukrajině.

Stoltenberg ocenil značné přispění Německa k odstrašování a obraně NATO v době, kdy ruská válka na Ukrajině způsobila největší výzvy pro naši bezpečnost za celé generace. Pochválil také Německo za to, že patří mezi spojence, kteří Ukrajině poskytují nejvíce vojenské, finanční a humanitární pomoci, včetně systémů protivzdušné obrany, obrněných vozidel, dělostřelectva a munice. Dal jasně najevo, že „zbraně z Německa zachraňují životy na Ukrajině každý den“.

Generální tajemník zdůraznil, že prezident Putin plánuje nové ofenzivy a nic nenasvědčuje tomu, že by změnil svůj cíl ovládnout Ukrajinu, takže jedinou cestou k trvalému míru je dát najevo, že Rusko nemůže na bitevním poli zvítězit. Stoltenberg ocenil nedávná prohlášení spojeneckých zemí o zvýšení jejich podpory Ukrajině, včetně dodávek tanků. 

Stoltenberg řekl: „V tomto klíčovém okamžiku války musíme Ukrajině poskytnout těžší a pokročilejší systémy a musíme to udělat rychleji. “ Uvítal diskusi s ministrem Pistoriusem o otázce bitevních tanků a dodal, že „konzultace mezi spojenci budou pokračovat a jsem přesvědčen, že brzy najdeme řešení“.

Stoltenberg se zúčastnil ekonomického summitu Welt s německými podnikateli v Berlíně. Diskutoval o důležitosti pokračující podpory Ukrajiny, investic do obrany a odolnosti společnosti v nebezpečnějším a konkurenčním světě.

Zdroj: NATO