Slovenské ministerstvo obrany se ohrazuje vůči tvrzením v zahraničních médiích. Ohradilo se i Česko

Podle německých médií je Slovensko „zřejmě ochotno vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2, které má dostat z Německa.” Informace se nezakládá na pravdě, navíc to od Slovenska nepožadují ani spojenci. Stejnou informaci přineslo i ministerstvo obrany ČR.

„Ani během dnešních jednání v Ramsteinu nezazněl oficiální požadavek ze strany Německa, abychom tanky Leopard, takříkajíc, posunuli Ukrajině,“ vysvětlil bezprostředně po jednání na základně Ramstein státní tajemník resortu obrany Marian Majer.

Také dementujeme informaci, že jsme obdrželi příslib od USA týkající se poskytnutí náhrady, a to ve formě starších amerických tanků Abrams v případě, že se německých Leopardů vzdáme ve prospěch Ukrajiny.

Zároveň prosíme média, aby byla ve svých tvrzeních opatrná v otázkách obrany a bezpečnosti, protože spekulacemi může dojít k informačnímu chaosu.

Česká reakce:

Zahraniční média uvedla, že „Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2”. Tato informace je nepravdivá. Českou republiku nikdo nepožádal ani nevyzval, aby poskytla tanky, které podle dřívější dohody dostane od Německa jako kompenzaci za pomoc Ukrajině.

O ničem takovém se nejednalo ani na dnešním jednání tzv. Kontaktní obranné skupiny na americké základně Ramstein, kde zástupci pěti desítek států jednali o další vojenské podpoře Ukrajině. Stejně nepravdivá je i spekulace, že by místo tanků Leopard Česká republika obdržela americké tanky Abrams.

Zdroj: MO SR, MO ČR