V rámci ekologizace NATO se sklízí i vlastní med

V roce 2022 došlo na velitelství NATO k další hojné sklizni medu. Dva úly byly v areálu poprvé instalovány v roce 2020 a od té doby byly přidány další dva kvůli úspěchu výroby medu.

Většina medu je ponechána včelám, aby poháněly svou produkci a udržovaly si hibernaci po dlouhé zimní měsíce, ale letos včelař NATO sklidil celkem 50 kg medu. To představuje mírný pokles ve srovnání s loňským rokem v důsledku různých povětrnostních podmínek ovlivňujících úroveň produkce.

Generální tajemník Jens Stoltenberg již třetím rokem obdaroval velvyslance v Severoatlantické radě sklenicí medu NATO. Přibližně 350 sklenic medu NATO bylo v listopadu věnováno také charitativnímu bazaru NATO, kde se rychle vyprodal. Výnosy z prodeje byly přidány k celkovému ročnímu charitativnímu fundraisingovému úsilí, ze kterého bude těžit 21 belgických a mezinárodních charitativních organizací vybraných k získání finančních prostředků v roce 2022.

Instalace úlů je součástí širšího projektu „ekologizace“ NATO. Začátkem letošního jara byla oseta louka s divokými květinami, která se skládala ze směsi původních rostlin a květin, včetně máku a kukuřice, aby povzbudila motýly a ptáky. Včely medonosné hrají zásadní roli v ekosystému, opylují kvetoucí rostliny, stromy a plodiny. A je prima vidět, když něco vzniká, na rozdíl od úsilí Ruska, které naopak ničí…

Zdroj: NATO