Německo se ujímá od příštího roku velení Sil rychlé reakce NATO

V neděli (1. ledna 2023) se Německo ujímá velení vojenských sil NATO s nejvyšší připraveností a uvádí tisíce vojáků do pohotovosti a připravenosti k nasazení během několika dní.

Po ruské ilegální anexi Krymu a krizích na Blízkém východě byla v roce 2014 vytvořena Společná jednotka velmi vysoké připravenosti NATO (VJTF) v jádru posílených sil rychlé reakce NATO. Německo přebírá od Francie, která vedla síly v roce 2022. V reakci na plnohodnotnou ruskou invazi na Ukrajinu v únoru tohoto roku NATO nasadilo prvky VJTF do Rumunska na vůbec první misi kolektivní obrany.

„Německo je důležitým spojencem a děkujeme Německu za vedení VJTF v roce 2023,“ řekla mluvčí NATO Oana Lungescu. „Vzhledem k tomu, že ruská nezákonná a bezprecedentní válka na Ukrajině nadále ohrožuje mír a bezpečnost v Evropě, nesmí být pochyb o odhodlání NATO chránit a bránit každý centimetr spojeneckého území. VJTF je první odpovědnou jednotkou NATO a klíčovou součástí naší kolektivní obrany. Vedení Německa je výraznou ukázkou jeho odhodlání a schopností,“ uvedla Lungescuová.

VJTF je prvkem nejvyšší připravenosti sil rychlé reakce NATO. Vedení a členství VJTF se mezi spojenci každoročně střídá. V roce 2023 budou pozemní síly VJTF zahrnovat přibližně 11 500 tisíc vojáků, přičemž jádrem bude Panzergrenadierbrigade 37. Celkem přispěje devět spojenců NATO (Belgie, Česko, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Slovinsko). Mezi hlavní jednotky patří německý Panzerbataillon 393, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 a Transporthubschrauberregiment 30. Poprvé také Německo vede zmíněné velitelství speciálních sil VJTF.

Zdroj: NATO