Polský ministr obrany Błaszczak podepsal rozhodnutí o zřízení Himars Academy a raketové brigády

„Dnes jsme viděli Himarsas v akci s dosahem až 300 km. (…) Polská armáda má schopnost střílet na velké vzdálenosti. (…) Naším úkolem, úkolem polských úřadů, je vybavit polskou armádu účinnými zbraněmi, osvědčenými zbraněmi, zbraněmi, které odradí agresora, díky čemuž se Rusko neodváží zaútočit na Polsko. A to je zbraň, kterou je vybavena polská armáda. Dnes jsme mohli vidět, že v rukou polských vojáků, vycvičených jak ve Spojených státech, tak v Polsku, je to skvělá zbraň k odstrašení agresora,“ řekl ministr Mariusz Błaszczak na cvičišti v Toruni.

Ministr národní obrany Mariusz Błaszczak podepsal rozhodnutí o vytvoření Akademie HIMARS a 1. raketové brigády. Šéf ministerstva národní obrany také sledoval cvičení raket s použitím odpalovacího zařízení HIMARS.

Od nynějška máme Brigádu raketových sil, která se nachází na dvou místech – zde v Toruni a v Orzyszi (…) Abychom vycvičili více dělostřelců, dnes jsme založili Himarskou akademii – po vzoru Abramsovy akademie. (…) Jsem si také jistý, že společně s našimi americkými partnery vycvičíme další posádky Himars tak, aby jak ty, které už jsou u nás – ty Himary –, tak ty, které budou vybaveny polskou armádou, budou obsluhovat vojáci vycvičení u nejvyšší úroveň,“ poznamenal ministr M. Błaszczak.

Akademie HIMARS obslouží vše, co souvisí s logistikou a servisem HIMARS. Akademie rovněž přispěje k získání národních kompetencí v oblasti výcviku specialistů a velitelského štábu.

Akademie Himars bude sloužit i pro spolupráci s našimi spojenci z pobaltských států, neboť odpalovací zařízení Himars si ze Spojených států objednalo také Estonsko, Lotyšsko a Litva. Jsme otevření, pokud jde o školení, pokud jde o školení, která se budou provádět zde na cvičišti v Toruni,“ dodal ministr.

Ministr Mariusz Błaszczak navíc upozornil na neustálý proces posilování obranného potenciálu a poděkoval vojákům polské armády za jejich neúnavnou službu.

Můžeme být hrdí, že polská armáda roste, že sílí, protože je zárukou bezpečnosti naší vlasti. A o tuto hrdost se podělíme 15. srpna, v den polské armády. Srdečně vás zvu na průvod do Varšavy. V roce 2018 sledovalo průvod 15. srpna 250 000 lidí. Pokusme se letos zvýšit počet pozorovatelů (…) Jsme hrdí na naše vojáky. Děkujeme vojákům polské armády za jejich každodenní službu. Stojíme za polskou uniformou.

Získání systému Himars Polskem je dalším milníkem na cestě k modernizaci polské obrany a závazku ke zvýšení kolektivní bezpečnosti NATO. Zřízením Himarské akademie Polsko posiluje svůj odstrašovací potenciál a interoperabilitu se Spojenými státy a našimi spojenci. Takové investice spolu s americkou vojenskou přítomností v Polsku jsou jasným signálem, že východní zeď NATO je bezpečná.(…) Dnes mohu říci: Polsko je v bezpečí. Jsme hrdí na to, že jsme partnerem a přítelem Polska,“ řekl Daniel Lawton, zástupce velvyslance USA v Polsku.