Armáda chce nakoupit Chinooky jako náhradu za Mi-17

Sovětské vrtulníky Mi-17, respektive Mi-171š jsou sice stále velmi dobré stroje, které rozhodně nepatří do starého železa, nicméně s ohledem na stále zhoršující se dostupnost náhradních dílů, ale také další podpory se dlouhodobě hovoří o náhradě. Ruská technika zkrátka postupně mizí z armádních skladů, garáží a hangárů nejen u nás, ale i v dalších zemích Aliance. Nyní se hovoří o jejich náhradě v podobě legendárního vrtulníku Boeing CH-47 s tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů.

Dle informací deníku Právo (https://www.novinky.cz/clanek/domaci-koupime-legendarni-americke-chinooky-za-20-miliard-40416113) by armáda, dle své koncepce vrtulníkového letectva, která byla nedávno schválena chtěla pořídit 8 až 9 těchto vysokokapacitních vrtulníků, jejichž počátek se datuje již do šedesátých let. Nicméně jde o ověřenou koncepci, velmi rychlé stroje, výkonné, které znají i naši vojáci důvěrně z misí a mezinárodních cvičení. Oproti Hipu (kódové označení NATO pro vrtulníky Mi-17) má Chinook vyšší užitné vlastnosti, ale také pravděpodobně vyšší spotřebu a servisní náklady. Za desítky let se jich vyrobilo zhruba 1200 v různých modifikacích, Mi-17 v různých modifikacích se vyrobilo desetkrát tolik.

Dá se předpokládat, že s tlakem na zbavování se techniky z tehdejšího Sovětského svazu, přijdou na řadu opravdu i tyto vrtulníky. Ty mají za sebou skvělou službu, prokázané úspěchy a i výcvikové aktivity nejen v Afghánistánu, nicméně jak již bylo psáno, země v Alianci, tedy ne jen Česká republika techniku z Ruska postupně nahrazují. Je otázkou, na kolik je Chinook vhodnou volbou, leč je to skvělý stroj, prochází řadou modernizací, tak je jeho původ starý přes 60 let, což v kontextu snahy armády o přezbrojování na nejmodernější techniku není zcela v souladu.

Do hry se pak může zapojit i například AW 101 Merlin, což je dokonce třímotorový vrtulník, ovšem s klasickou koncepcí. Zde je užitná hodnota o něco nižší, než u Chinooku, rovněž rychlost a potencionální dolet. Jako nepravděpodobný nástupce Mi-17 pak je Sikorsky CH-53K King Stallion, který je sice vysoce výkonným strojem, nicméně jeho cena je výrazně vyšší oproti Chinooku. Pokud se podíváme na trh s vrtulníky z kategorie těžkých, příliš mnoho možností nenacházíme.

Armáda České republiky by přechodem na Chinooky získala velice dobré stroje, které ovšem budou nákladné na provoz, i servis, ostatně, to bude ale jakákoliv nová technika. Důležitá je kontinuální možnost dodávek náhradních dílů a ta by zde měla být zaručena. Pokud by skutečně došlo k přezbrojení, celé vrtulníkové letectvo Armády České republiky by tak spoléhalo na techniku z USA, ostatně pravděpodobně i stíhací letectvo, pokud armáda vsadí na stroje F-35. S ohledem na množství techniky by mohlo být snazší o cenách vyjednávat, konec konců, podobné přezbrojení tu dlouhá léta nebylo. Jde o zcela novou koncepci, která prostě s technikou z Ruska již nepočítá.

Foto: zdroj Wiki